>

NP Brijuni - praktisch

(Pagina 1 : NP Brijuni algemeen.)

Bereikbaarheid en prijzen
Brijuni is het eenvoudigst te bezoeken met een georganiseerde excursie vanuit het dorp Fazana, van waaruit om de een of twee uur een boot naar Brijuni vertrekt. In Fazana verkoopt het kantoortje van het Nationaal Park Brijuni (vlakbij de kade) de toegangskaarten die, afhankelijk van het seizoen, 15 tot 25 euro kosten. Bij die prijs zijn de overtocht per boot en de rondleiding op Veli Brijun inbegrepen. De rondleiding is in het Kroatisch, Italiaans, Duits, Engels of Russisch en duurt ongeveer drie uur. Het is ook mogelijk om op de fiets of te voet het eiland op eigen gelegenheid te verkennen. Wel moet altijd een toegangskaart worden gekocht. Hoewel er geen permanente bewoning is op Brijuni, zijn er diverse hotels.Opgelet : De belangstelling voor excursies naar Brijuni is groot en per rondleiding wordt slechts ťťn taal gesproken. Als u dus op een bepaalde dag een rondleiding in het Engels wilt, is het verstandig een paar dagen van tevoren de kaarten te kopen.

Vanuit Pula
Vanuit Pula worden door diverse private organisaties ook excursies georganiseerd, maar die zijn duurder en minder frequent. Met de auto is Fazana eenvoudig te bereiken en aan de zuidzijde van het haventje is een grote parkeergelegenheid. Wie met de bus uit Pula komt, een rit van ongeveer twintig minuten, doet er goed aan bij het uitstappen direct de haltetijden voor de terugreis te controleren. De bus rijdt namelijk met onregelmatige intervallen en Fazana is niet de plaats waar u de nacht wilt doorbrengen.

Bezienswaardigheden
Wie deelneemt aan de rondleiding (bij de prijs inbegrepen) krijgt bij de diverse bezienswaardigheden voldoende informatie van de gids en wordt rondgereden met een elektrisch treintje. Het mooiste aan Brijuni is uiteraard de natuur waarin het heerlijk wandelen of fietsen is. Wie Brijuni op eigen gelegenheid verkent, kan behalve flora en fauna het volgende zien:

Kerk St. German
Vlakbij het haventje staat een kerkje uit 1481 dat is gewijd aan Sint German. Het werd in 1911 grondig gerestaureerd en versierd met kopieŽn van belangrijke fresco's die elders in IstriŽ te zien zijn. Ook staan er kopieŽn van belangrijke tabletten waarin glagolische teksten zijn gebeiteld - het oudst bekende Slavische alfabet Ė en op de vloer ligt een gedeelte van een mozaÔek uit een van de Romeinse villa's op het eiland.

Romeinse villa en Byzantijnse kasteel
Langs de Verigebaai aan de oostkant van Veli Brijun bouwden de Romeinen vanaf de eerste eeuw voor Christus diverse onderkomens, waarvan sommige tot in de zesde eeuw in gebruik waren. De baai kon worden afgesloten met kettingen, verige in het Kroatisch, en daar is de naam aan ontleend. De resten geven een indruk van de flinke afmetingen van deze nederzetting.
Aan de oostkant, bij de Dobrikabaai, bevinden zich de ruÔnes van een Byzantijns kasteel. Binnen de muren zijn olijfpersen, kruiken en andere voorwerpen gevonden voor de productie van olijfolie en wijn.

Safaripark en Tito-museum
In de noordwestelijke punt van het eiland ligt het safaripark. Hier leven de enige olifanten van KroatiŽ. Net als de andere beesten in dit park waren het cadeautjes van buitenlandse staatshoofden voor Tito, die op Brijuni graag de zomer doorbracht en er allerlei beroemdheden uitnodigde, zoals Sofia Loren en Elizabeth Taylor. Veel van de dode inheemse en uitheemse dieren zijn opgezet en tentoongesteld in het Tito-museum, vlakbij het haventje. Daar hangen ook honderden foto's van de bekendheden die Tito op Brijuni heeft ontmoet. Andere foto's moeten bewijzen dat Tito een ďgewoonĒ leven leidde, met aandoenlijke onderschriften als ďKameraad Tito gaat graag vissenĒ en ďKinderen zijn kameraad Tito's favoriete gezelschapĒ. Sinds kort is het mogelijk om (voor een enorm bedrag) Tito's Cadillac te huren en daarmee over het eiland te toeren.

Website : website van het NP Brijuni .

Pagina 1 : NP Brijuni algemeen.

Brijuni


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 11-8-22, laatst aangepast op 04-02-20. © Hans Van Mulders