>

Het weer

Klik hier voor de weersvoorspelling voor de komende 7 dagen en weerkaarten voor vandaag en morgen

Klimaat
KroatiŽ kent een zeer uiteenlopend klimaat. Aan de kust heerst er een echt Middellandse-Zeeklimaat. De winters zijn er zacht (het vriest er bijna nooit) en de zomers zijn warm en droog met gemiddelde temperaturen van rond de 30 graden Celcius en een gemiddelde zeetemperatuur van 25 tot 27 graden Celsius.

Het is dan ook ťťn van de zonnigste kusten van Europa.
In het bergachtig gebied achter de kustlijn heerst er dan weer een Alpijns klimaat, met sneeuw, mist en vriesweer in de winter, of een afkoelende bries in de zomer.

Binnenland
Het binnenland van KroatiŽ (SlavoniŽ en de streek rond Zagreb) kent dan weer een echt continentaal klimaat. 's Zomers heet en zwoel met soms zwaar onweer tegen de avond. In de winter kan het er hard vriezen en kan het er ook stevig sneeuwen.

Vooral in de streek van Gorski Kotar, de bergketen oostelijk van de Kvarnerbaai, kan er behoorlijk wat sneeuw vallen. Sneeuwkettingen zijn er dan ook geen luxe indien je de snelwegen verlaat. In Delnice, de hoofdstad van Gorski Kotar hoopt de sneeuw zich tijdens een normale winter wel op tot minstens 1 meter. De wegen worden wel proffesioneel sneeuwvrij gehouden. Ook de kleinere locale wegen.

Wind
In de kuststreek moet je ook rekening houden met soms harde winden. De Bora komt uit het noordoosten en waait van het binnenland richting zee. Deze koude wind maakt het zicht aan zee zeer helder, de Bura blaast alle vocht, mist en wolken weg. De Jugo is een wind uit het zuiden en brengt het omgekeerde dan de Bora : warme lucht, onweders en slecht zicht.

link
- De Kroatische Weerdienst
- www.wunderground.com


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders