>

Met de auto

voor je vertrekt - tijdens de reis - één of twee dagen - tol en vignetten onderweg - nuttige links

Vanuit Vlaanderen of Nederland ben je met de wagen in één of twee dagen in Kroatië. Afhankelijk van waar je vertrekt - het noorden van Nederland of Voeren in Vlaanderen - of waarheen in Kroatië je reist - Opatija of Dubrovnik ligt de afstand tussen de 1300 en de 2000 kilometer.
Een goede route plannen kun je best met een on-line routeplanner zoals bv. www.here.com, of natuurlijk nu ook Google Maps.
Waarom nog plannen ? Ik heb een GPS ! Je wil de mensen die verkeerd rijden met GPS niet te eten geven ! En verkeerd rijden met enkel een GPS en zonder kaart resulteert meestal in honderden km's weg van je bestemming. Dus vooraf eens doornemen langs waar je moet rijden is geen overbodige luxe.
Voor je vertrekt : Zorg dat uw auto technisch in orde is.
Zomaar vertrekken met uw wagen is vragen om problemen. Enkele simpele controles zoals bandenspanning, toestand van de banden, oliepeil, enz.. kosten weinig moeite. Controleer ook hoelang het geleden is dat uw auto een onderhoud kreeg. Misschien ga je over het aantal kilometers tijdens je reis. Beter 1000 km te vroeg op onderhoud gaan dan 1000 te laat. Denk er ook aan dat je auto gedurende deze reis veel meer belast wordt dan op normale dagen : zwaarder geladen, veel langer rijden, warmer weer...

Zorg ook voor een reisverzekering.
Zowel voor uw wagen en bestuurder als voor uw inzittenden. Je weet niet hoe gelukkig je kunt zijn als je ze nodig hebt. (Zie ook bij links onderaan).
Nog een tip : neem een lijst mee met de concessiehouders van uw automerk in Kroatië en in de landen die je kruist. Meestal vind je al zo een lijst bij uw auto-handleiding. Op het internet vindt je misschien een meer aangepaste lijst.

Overnachting onderweg : tijdens het hoogseizoen is het zeker aan te raden om voor je vertrek (liefst zelfs enkele weken of maanden op voorhand) een kamer te reserveren. 's Avonds na een vermoeiende reis in 't donker naar een hotelletje zoeken is niet zo aangenaam. In je wagen slapen nog veel minder.


Tijdens de reis : Stop regelmatig. Denk eraan dat van bv Aalst naar Kroatië (Opatija - 1360 km) het 15 tot 17 uur reizen is. En geloof mij dat verschil heeft niets te maken met 120 of 160 km/h rijden. Het heeft enkel te maken met vlot of minder vlot verkeer, veel of weinig files. Als je om 7.00 uur vertrekt ben je bv om 23 uur ter plaatse. Onderweg 3 maal 10 minuten extra stoppen om even de benen te strekken maakt dat je dan om 23.30 ter plaatse bent. Maakt dat een verschil ? Ja in het reiskomfort, neen niet in je verblijf.
Denk eraan dat je sowieso toch enkele goede redenen hebt om te stoppen. Je moet minstens 1 maal tanken. Je moet een vignet kopen voor Oostenrijk, 2 maal eten enz...(Een vignet voor Oostenrijk kun je ook hier al kopen in de VAB-kantoren of ANWB-kantoren). En nu heb je ook een autowegenvignet voor Slovenië nodig.

Neem ook je tijd om te eten en eet geen zware slaapverwekkende maaltijden. Pasta's zijn een goed idee.


Eén dag of twee dagen : Heb je de tijd, doe de reis dan in twee dagen. Vanuit Vlaanderen tot Opatija in het noorden van Kroatië is het 1360 km. Een trip die je met twee bestuurders in één dag kan doen. Als enige bestuurder de ganse trip maken in één dag is eigenlijk niet verantwoord. Rij je verder dan Opatija dan is het steeds aan te raden om uw trip in twee dagen te plannen. Denk eraan dat vanaf Oostenrijk de snelwegen wel goed zijn, maar geen E40 Brussel-Kust. Veel tunnels en viaducten met beperkte snelheid, steile hellingen met trage vrachtwagens. Van het noorden van Kroatie naar het zuiden van de Dalmatische kust is er nu wel al een autosnelweg, maar het blijft nog een hele trip. Zie ook Algemeen -> verkeer .Tol en vignetten onderweg & algemene autokost
Vanuit Nederland/Vlaanderen :
- Nederland, Belgie, Duitsland :NIETS
- Oostenrijk via Salsburg/Villach :
--- Vignet voor autosnelwegen : 8,70 euro voor tien-dagenvignet dus meestal x2.
--- Tunnels op Tauerenautobahn : 11,00 euro enkel.
--- Karawankentunnel : 7,0 euro enkel (de opbrengst is voor Oostenrijk én Slovenië)
- Oostenrijk via Graz (& Zagreb) :
--- Vignet voor autosnelwegen : 8,70 euro voor tien-dagenvignet dus meestal x2.
--- Tunnels A9 : 13,50 euro enkel.
- Slovenië : autowegenvignet van 1 week (15 euro) of 1 maand (30 euro)

In totaal kost een heen/terug rit voor een veertiendaags verblijf op iets minder dan 100 euro.
Daarbij komt dan de snelweg in Kroatie die afgerekend wordt aan tolhuisjes waarbij je dus per verreden km betaald.
Zie ook toltarieven


Algemene kosten met auto naar Kroatie
Wat kost het nu om met de auto naar Kroatie te rijden als je alle kosten wil berekenen :
Laten we als voorbeeld een reis nemen van 1434 km enkel. Dit is van Amsterdam tot Opatija, of van Aalst naar Crni Lug.

635, 660 of zelfs 1312 €

(update April 2018 toltarieven en brandstof)
Het totaal aan tol kost je 68€ (93€)heen en terug via Taueren (tussen haakjes = 2 weken).
Brandstof : diesel aan 1.4 € per liter en een verbruik van 7 liter per 100/km :
1434 km x 2 = 2868/100 x 7 liter= 200.76 x 1.40 = 281 €
Uw algemene autokost (verzekering, taksen, aankoop, onderhoud) aan 10 cent per km = 286 €
Samen : 281 + 286 + 68 = 635 €
(Samen :281 + 286 + 93 = 660 € voor meer dan 10 dagen)
Zonder daarbij nog andere kosten te rekenen die een autorit meebrengen (extra overnachting, eten onderweg).
Dus met z'n tweeën met het vliegtuig is meestal goedkoper dan met de auto. Een ticket kan je al kopen voor 140 €, dan heb je nog 355 € over. Een week een auto huren kan je al voor 250€ (VW Polo).

Opmerking hierbij : de algemene onkost is hier minimaal berekend. Een auto van 25000 € die je na 10 jaar verkoopt met 200000 km op de teller met een restwaarde van 5000 euro kost je per km al 10 cent. Enkel de aankoop, zonder onderhoud, taksen en verzekering.

Een "maximale" berekening : duurdere benzinewagen aan 9 liter/100km, algemene km-kost van 30 cent/km kost je dan voor meer dan 10 dagen : 1312€ ! voldoende dus voor 4 vliegtuigtickets en 2 weken huurauto.

Links :
- Autovakantie Kroatie
Autovakantie Kroatië : www.zoover.nl/kroatie
Pech onderweg voor Vlamingen: www.vab.be
Pech onderweg voor Nederlanders: www.anwb.nl
Tol/Vignet-tarieven : www.vab.be klik op 'verkeer in Europa -> toltarieven'
Tarieven op Kroatische snelwegen : toltarieven
Vakantiehuizen Kroatië: https://www.belvilla.nl/vakantiehuis-kroatie
Routeplanner : www.ViaMichelin.com of deze nieuwe zeer goede www.here.com.
Auto huren ? zie rubriek vliegtuig onderaan.
Rondreis Kroatie


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 30-01-20. © Hans Van Mulders