>

Nieuws Januari 2006

archief 2005


Afrikaans gas voor Kroatie en Hongarije
zondag 29 januari
Kroatie en Hongarije hebben een samenwerkingsakkoord getekend met betrekking tot de energieleveringen. Beide landen zijn voor hun gasleveringen afhankelijk van Russisch gas dat via pijpleidingen over Oekraine geleverd wordt.

De problemen die vele Europeese landen ondervonden tijdens de spanningen tussen Oekraine en Rusland leiden er nu toe dat beide landen zich minder afhankelijk willen maken van deze Russische leveringen.


Noordafrikaans gas zal met schepen aangevoerd worden en aan een LNG-terminal gelost worden. Deze LNG-terminal (Vloeibaar Aardgas Terminal) zal ergens aan de Kroatiche kust gebouwd worden en van daaruit verdeeld worden over het Kroatische gasnetwerk en getransporteerd worden naar Hongarije. Zo'n terminal vind je ook aan de Vlaamse kust.

De constuctie van deze terminal zal minstens een miljard euro kosten. Vandaar dat de Kroatische Eerste Minister ook de andere landen die afhanklelijk zijn van Russisch gas uitnodigdt om deel te nemen aan het project (Slovakije, Oostenrijk,...)

Ook andere landen die Russisch gas kopen zijn op zoek naar vervangende leveranciers.


Hongaren breken Kroatisch ijs
vrijdag 27 januari
Hongarije is bereidt om 2 van haar 6 ijsbrekers die hun basis hebben op de Donau in Budapest in te zetten op de Donau in Kroatie en Servie. Het deel van de Donau dat door Kroatie stroomt is ongeveer 130 kilometer lang en vormt over zijn volledige lengte de grens met Servie.

De ijsbrekers moeten voorkomen dat grote ijsschotsen voor overstromingen zorgen in Hongarije. In totaal heeft Hongarije 7 ijsbrekers op de Donau en negen op de Tisza. Deze ijsbrekers waren woensdag in alarmfase maar moesten nog niet ingezet worden.

Het vriesweer van de laatste dagen zorgt voor 10-centimeter dikke ijsschotsen op de rivier die 20 tot 60 procent van het wateroppervlak bedekken.


Gastoevoer op lager pitje
Vrijdag 20 januari
INA-Naftaplin, de groote petroleum en gasleverancier van Kroatië, bevestigde dat de toevoer van aardgas vanuit Rusland met 11 procent is afgenomen. Deze maal is de oorzaak niet te zoeken in politieke strubbelingen maar in de aanhoudende koudegolf in Rusland.
Deze daling in gastoevoer heeft evenwel geen enkele invloed op de leveringen in Kroatie zelf. De voorraden kunnen deze daling goed opvangen.
Door de vriestemperaturen in Rusland moest het Russische Gazprom de kraan naar zowel Kroatië, Hongarije en Bosnië een beetje dichtdraaien om te kunnen voorzien in hun eigen gasleveringen. Indien de koude aanhoudt zou ook de kraan naar Italie en Oostenrijk wat dicht moeten.


Nieuwe schepen te water
zondag 15 januari

Asfalt
Op de scheepswerf van Kraljevica nabij Rijeka is een nieuw schip te water gelaten. De "Asphalt Transporter" werd gebouwd in opdracht van de firma "Asphalt Carrier Shipping Company" uit Cyprus. Het schip is een tanker van 9200 ton en is 108,5 meter lang, 18,6 meter breed en 10,6 meter hoog. Niet direct een supertanker, maar wel een speciaal schip wat de bouw betreft. Deze tanker moet namelijk asfalt en bitumen vervoeren, een goedje dat constant verwarmd moet blijven, zoniet zit je na verloop van tijd met een groot blok asfalt. De temperatuur moet rond de 250° celcius blijven. De motor van het schip heeft een kracht van 3680 KiloWatt en haalt een snelheid van 13,4 knopen.

Olie
In Split is er dan weer een tanker van stapel gelopen voor het transport van olie en olieproducten. Het was het vierde schip in een reeks van zes tankers dat de scheepswerf Brodosplit bouwd voor de rederij Stena. Het schip is 183 meter lang en 40 meter breed en haalt een snelheid van 14,5 knopen. De motoren (9180 KW) werden gemaakt in Split en Pula.


Vlaams-Kroatische bankproblemen
dinsdag 10 januari
De Vlaamse bank KBC heeft ruzie met de HNB, de Kroatische Nationale Bank. Wel, niet echt ruzie, eerder 'beeld en geen klank meer', want de HNB wil niet meer praten met de KBC. Aanleiding daarvoor is de overname die de KBC wenst te doen van de HVB Splitska Banka. Even wat technische uitleg : Nova Ljubljanska Banka (NLB) wil Splitska Banka overnemen, NLB is een Sloveense bank waarvan KBC 34 % van de aandelen in handen heeft heeft. Om een bank over te nemen moet je natuurlijk de goedkeuring krijgen van de Nationale Bank. En daar wringt het schoentje. Voor 1991 - toen Kroatie en Slovenie nog tot joegoslavie behoorden - hadden vele Kroaten spaargeld bij de NLB en bij andere "Sloveense" banken. Na de onafhankelijkheid werden deze banken 'echte' Sloveense banken. De Kroatisch spaarders zagen hun geld plotseling verdwijnen. Tot op heden weigeren de Sloveense banken deze spaargelden terug te geven aan hun Kroatische spaarders. Het gaat hier over 160 millioen euro plus intresten.

Dus zegt de Kroatische Nationale Bank, zolang deze zaak niet geregeld is geen overname van een Kroatische bank door een Sloveense Bank. En aangezien KBC de grootste aandeelhouder is, is de KBC ook eigenaar van deze Kroatisch-Sloveense 'spaarboekjesoorlog'.


Twee maal winterpech
zondag 8 januari
Een reuzeslalom die zastrdag had moeten plaatsvinden is afgeschaft wegens te zachte sneeuw ten gevolge van enkele dagen te hoge temperaturen en regenval. Deze Grote Slalom maakt deel uit van de 'Women's World Cup'. Een tegenslag dus voor de Kroatische wintersport. Men hoopt alsnog de piste klaar te krijgen om vandaag zondag de wedstrijd te laten doorgaan.

Janica Kostelic
Een tweede tegenslag was de kwetsuur die Janica Kostelic opliep tijdens de afdaling op donderdag. Daarbij verloor ze één skistok en haar handschoen. Toch eindigde ze derde, maar door het ontbreken van haar handschoen stootte ze telkenmale de poortjes op de piste en kon ze met moeite nog haar vingers bewegen. Ze hoop toch klaar te zijn tegen de volgende wedstrijd.
Janica Kostelic is de beste Kroatische atlete op wintersportvlak. Ze behaalde drie gouden medailles op de winterspelen in Salt Lake City in 2002 en hoop nu toch minstens 1 medaille te behalen in Turijn.


Afval sorteren start
Donderdag 5 januari
Ze hebben het lang kunnen uitstellen, de Kroatische consumenten, maar afval sorteren zal je vroeg of laat ! Tot nu toe werd er niet zoveel gesorteerd in Kroatie. Het meeste afval ging samen in de afvalcontainer. Vanaf 1 januari zijn er enkele wetten van kracht op het afvalsorteren.
Om de bevolking wat te helpen heeft de overheid vanaf nu in de grotere steden en gemeenten afvalpunten gemaakt waar je terecht kan voor het deponeren van flessen, blikjes, en andere verpakkingen. Voor elk stuk verpakking ontvang je 50 lipa, dit is een halve kuna of ongeveer 7 eurocent, 2,7 frank of 0,15 gulden. Wedden dat veel kinderen in Kroatie er vanaf vandaag een nieuwe hobby bijhebben ? En dat er niet te veel blikjes te vinden zullen zijn op straat ?

23 miljoen sms-jes
dinsdag 3 januari
Dat Kroaten graag telefoneren en dus ook graag sms-en wisten we al. Ook dit jaar breken ze hun record sms-jes sturen op nieuwjaar. Niet minder dan 23 miljoen werden er verstuurd op eindejaarsavond. Ter vergelijking, in Belgie werden er 30 miljoen verstuurd, maar dan met meer dan het dubbel aantal inwoners.
T-Mobile - de overnemer van de oorspronkelijke HT - nam er 12 miljoen voor zijn rekening en VIP de tweede GSM-operator verzond er 11 miljoen. De derde GSM-operator Tele2 die in oktober 2006 op de markt kwam wou geen gegevens vrijgeven.



Kroatie top vakantiebestemming Amerikanen
1 Januari 2006

Vanwege Kroatie.org de allerbeste wensen en een gezond 2006 !

...en dan nu het nieuws...
Goed nieuws om 't jaar te starten : volgens de United States Tour Operators' Association (USTOA) wordt Kroatie de top vakantiebestemming voor Amerikanen in 2006. Niet het meeste aantal Amerikanen zullen naar Kroatie op reis gaan, maar het is wel de bestemming die de grootste stijging zal kennen. In 2005 gingen al 30 % meer Amerikanen naar Kroatie tegenover in 2004. Populairste plek blijft Frankrijk en Italie, Parijs en Rome blijven de populairste steden.






desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-11-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders