>

Brod na Kupi

Wat : zonnen, zwemmen, wandeling, natuur.
Waar : Kvarner, Gorski Kotar, Brod na Kupi aan de Sloveense grens.
Eten en drinken : mogelijkheid tot eten in cafe's en restaurant in Brod na Kupi.
Tijd : halve dag tot ťťn dag.

Zonnen en zwemmen aan de Kupa
Een dagje aan het water hoeft niet altijd aan zee te zijn. Op minder dan een half uurtje ben je vanuit Delnice in Brod na Kupi. Daar ga je voor de grenspost naar links en volg je de Kupa rivier. Na het dorpje Gusti Laz zie je op je rechterkant aan de rivier een keienstrand met wat parkeermogelijkheid en toiletten. Druk is het er niet. Op een weekdag in de namiddag kan je de bezoekers op je twee handen tellen.

Je kan er gemakkelijk in het water lopen en zelfs zwemmen als je het niet te koud vindt. De temperatuur ligt onder de 20įC. Pootje baden is echter altijd aangenaam. Neem een strandmatje mee als je wil zonnebaden, de keien zijn nogal groot.

Kupica-wandeling
De Kupica is een zijrivier van de Kupa. Deze rivier ontspringt op 300 meter boven zeeniveau en is 4 kilometer lang.
Kupica rivier nabij Brod Na Kupi
Kupica rivier
In deze rivier vind je vissen zoals de forel, vlagzalm en snoek. Deze rivier die gekend is om z'n kristalhelder water is zeer in trek bij sportvissers. Enkel vliegvissen (catch-and-release) met artificieel aas is hier toegestaan.
De Kupica is ook de drinkwaterbron voor de stad Delnice.

Hier heb je de kans om een mooie wandeling te maken langsheen de Kupica. De wandeling is 1,2 km lang en duurt ongeveer 60 minuten. Er zijn 2 mogelijke wandelingen :

Stroomopwaarts
Ga je stroomopwaarts vanaf de "hangbrug" (1) dan is het een 40-minuten durende wandeling die wat stijler en moeilijker is dan de stroomafwaartse wandeling. Het parcours begint bij de brug richting Isevnica, dicht bij een verlaten watermolen, en volgt de rechteroever van de rivier (dus vanop de weg eerst het brugje oversteken en vervolgens naar rechts het pad volgen) (er is parkeerplaats aan de weg tegenover de brug). De vegetatie is hier weelderig dankzij de overvloed aan water. Op sommige plaatsen vormt de rivierbedding behoorlijk diepe bassins, waarin je meestal forel terugvindt. Je kan hier ook zwemmen, of - indien het water je toch te koud is - gewoon ontspannen op een van de kleine "strandjes" langsheen de rivier.
Iets meer stroomafwaarts vind je een plek met montpelieresdoorns (Acer monspessulanum L.) en zilversparren (Abies Alba) die de rivier een aangename koele atmosfeer geven. Kleine vijvertjes met rotsige bodem verscholen door vegetatie zijn een ideale plek voor eenden, vlinders en andere kleine dieren.

Stroomafwaarts
Waar het parcours stroomafwaarts begint vanaf de "hangbrug" groeit er veel heermoes en gouden valse acacia. Deze wandeling is minder inspannend en duurt slechts 20 minuten. De Kupica stroomt hier langzamer en er zijn hier geen "strandjes". Het gras groeit hier hoger en dikker, en je ziet hier en daar ook al moestuintjes opduiken. Je passeert enkele oude huisjes en komt voorbij het kleine dorpje Zamost (40 inwoners). Voorbij het dorp loop je langs het kruisbeeld en recht door de velden. Later volg je mee naar rechts richting Kupa-rivier. Kort daarna kom je aan de monding van de Kupica in de Kupa. Je komt er aan een oude stenen brug en eindigt in het oude plaatsje Brod na Kupi (248 inwoners) tussen de kerk en het oude kasteel van Zrinski.

Natuurlijk kan je deze 2 wandelingen combineren en gewoon vertrekken vanuit Brod na Kupi of vanaf de bron van de Kupica.
Brod na Kupi ligt op 220 meter boven de zee, de bron op 300 dus de totale wandeling heeft een hoogteverschil van slechts 80 meter.

hangbrug over Kupica rivier
Hangbrug boven de Kupica


(1) De hangbrug (foto boven) bevindt zich op ongeveer 1 km vanaf de grens Slovenie/Kroatie. OPGELET ! Deze hangbrug is op dit ogenblik (zomer 2016) buiten gebruik !

Reistijden :
Rijeka (kust) - Delnice : 45 min.
Delnice - Brod Na Kupi : 15 min.


Grotere kaart weergeven


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 20-03-17. © Hans Van Mulders