>

Fuzine

Wat : bezoek grot, wandeling rondom het meer, eten en drinken.
Waar : Kvarner, Gorski Kotar, Fužine.
Eten en drinken : mogelijkheid tot eten in cafe's en restaurants in Fužine.
Tijd : halve dag, ganse dag..

Het meer
Het meer van Fužine is een artificieel meer. Het ontstond door de aanleg van een stuwdam voor elektriciteitsproductie. Recreatie is hier toegestaan. Je kan zwemmen, vissen en varen (geen motorboten) op het meer. Voor meer inlichtingen bezoek je best het toeristenbureau in Fužine recht tegenover restaurant Bitoraj.
Maar je kan hier natuurlijk ook gewoon wandelen. Je kan bv een wandeling volledig rondom het meer maken. Langsheen één kant van het meer is er een nieuw speciaal wandelpad aangelegd.

De Grotten
De grotten van Fužine zijn niet zo groot. Maar het is toch de moeite om te bezoeken. In de grot ontspringt bv ook de bron van de rivier waarnaar de grot genoemd is, de Vrelo. Spilja is het Kroatische woord voor grot, volg dus de wegwijzers "Spilja Vrelo".
De totale rondleiding (ook in het Engels) duurt minder dan een half uurtje. De grot is tot 300 meter ver (niet diep) begaanbaar. Je hoeft bijna geen hoogteverschillen te overschrijden, alles ligt ongeveer op hetzelfde niveau.

Culinair
Fužine is niet groot maar toeristisch vrij belangrijk voor de streek. Er zijn verschillende horecagelegenheden. Hotel-Restaurant Bitoraj is wellicht het belangrijkste. Hun keuken is goed en je kan hier veel verschillende streekgerechten eten, waaronder veel wild zoals 'stoverij van beer', ree, enz... Ook hun pannenkoeken met verse bosbessen zijn lekker.

Toeristische dienst Fužine kan je bereiken op het nummer +385 51 835 163 (o.a. voor openingsuren van de grot). Men spreekt er ook Engels.

Fužine bereik je via de snelweg door uitrit "Vrata" te nemen en dan de wegwijzers te volgen, ofwel via de oude baan Delnice-Rijeka, daar volg je ook de wegwijzers Fužine of direct de toeristische wegwijzers naar de "Spilja Vrelo".

Reistijden :

Rijeka (kust) tot uitrit Vrata : 30 min.
uitrit Vrata - Fuzine : 2 min.
Rijeka - Fuzine (via oude baan) : 45 min.

Grotere kaart weergeven


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 19-5-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders