>

Hum en Kotli

Wat : klein stadje en dorpje in Istrie.
Waar : Istrie - nabij tunnel Ucka.
Eten en drinken : restaurant/cafť in Hum, cafe in Kotli.
Tijd : zolang je wil, maar goed voor een halve daguitstap.
fotoalbum Hum
fotoalbum Kotli

Hum
Hum maakt deel uit van de "Glagolitic Alley", een route langswaar je voornamelijk stenen kunstwerken kan vinden die letters uit dit oude schrift voorstellen.
Hum zelf is naar eigen zeggen het kleinste plaatsje met stadsrechten ter wereld. Klein is het wel zeker. Op minder dan een half uur slenter je door alle straten van dit ommuurde stadje. Maar toch is er hier een muzeum annex gallerij met kunstwerken.De ingangspoort en poortgebouw is zeker de moeite waard om eens te bekijken en de grote belforttoren die naast de kerk staat is bijna groter dan het dorp. Als hij omvalt - wat hij nooit zal doen - komt de meerderheid van de stenen buiten de stadsmuren terecht.

Aan de stadsmuren aangebouwd tref je de 'Humska Konoba' aan. De ingang vind je buiten de stadsmuren. Dit volkscafe-restaurant is open van 11 tot 22 uur, open elke dag (gesloten op maandag in de maanden oktober tot juni). Het eten is er goed en proef er in de winter zeker de Istrische soep... laat het een verrassing zijn wat deze soep wel is.

Kotli
Zowel in de winter als in de zomer is het kleine dorpje Kotli te bezoeken. Dit dorpje dat jarenlang volledig verlaten was is sedert enkele jaren terug bewoond door enkele mensen.

de watermolen van Kotli
De watermolen van Kotli in de winter.
Het dorpje dankt zijn bestaan aan een klein riviertje dat hier een duik neemt van enkele tientallen meters. Dit verval werd destijds gebruikt om een watermolen aan te drijven. In de zomer staat de rivier zo goed als droog, en kan je er in lopen. Dan zie je al de putten die in de loop der eeuwen door het water in de kalkrotsen zijn gevormd. Hierin blijft water staan en leven kikkervisjes en kikkers, visjes en andere kleine diertjes. De molen zelf is terug gerestaureerd en werkt.

In de winter is de rivier wilder en vormt het verval een behoorlijke waterval. Wandelen in de rivier is er dan natuurlijk niet bij.

Bereikbaarheid
Neem de autosnelweg Pazin-Rijeka die langsheen de tunnel Ucka loopt. Kom je vanuit de richting Opatija/Rijeka dan ga je een vijftal km na de tunnel weg van de snelweg richting Roc (afrit Lupoglav). Na een kleine tien kilometer kom je in Roc en ga je linksaf (volg de wegwijzers) naar Hum. Het is een klein baantje dat op het einde nog smaller wordt. Vanuit Roc ben je er op een kwartiertje. Er is veel parkeergelegenheid buiten de stadsmuren aan het kerkhof.
Komende uit de andere richting neem je dan voor de tunnel de afrit Lupoglav.

Vanuit Hum naar Kotli rij je eerst terug richting Roc. In het kleine plaatsje Brnobici ga je linksaf. Vanuit Hum is het 4,5 kilometer en minder dan 10 minuutjes rijden.

Reistijden :
Opatija tot Hum : 40 min.
Pazin tot Hum : 30 min.
Hum tot Kotli : 10 min.

klik hier voor het fotoalbum over Hum"

link
Webstek Stad Hum : www.hum.hr (Kroatisch, Engels, Duits, Italiaans)
Meer over Hum in 't Nederlands : Hum op Istrie.org


Grotere kaart weergeven


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders