>

Zeleni Vir (kloof)

Wat : rivier in kloof, watervallen, natuur.
Waar : Kvarner, Gorski Kotar, Skrad
Eten en drinken : restaurant en cafť.
Tijd : halve dag tot ťťn dag (zonder heen/terugreis).
fotoalbum Zeleni Vir

Groene Draaikolk
De kloof van Zeleni Vir situeert zich in het Gorski Kotar gebied nabij Skrad. In deze kloof kan je verschillende wandelingen volgen. Eťn daarvan is het Duivelspad, de populairste wandeling. Een pad, deels bestaande uit trappen en bruggetjes, doorheen het smalste en mooiste deel van de kloof. Zeleni Vir is Kroatisch voor 'Groene Draaikolk'.







Toegang
Er zijn verschillende mogelijkheden om de kloof te voet te bereiken, maar we beperken ons hier tot de toegang met de wagen. Vanop de snelweg Rijeka-Zagreb neem je de uitrit Ravna Gora richting Skrad. Ben je in Gorski Kotar, dan neem je vanuit Delnice de 'oude' baan naar Skrad.
In Skrad ga je een honderdtal meters voorbij het INA-benzinestation links af (er staat een wegwijzer)(links indien je komt van de snelweg en het benzinestation aan je rechterkant ligt). Dit kleine straatje dat over de spoorweg loopt volg je tot je 180 graden links af moet waar er een bord staat dat het vanaf hier verboden is voor autocars en vrachtwagens. Dit klein bergbaantje kronkelt zich een weg naar beneden langsheen de flank van de kloof. Niet aan te raden voor kampeerwagens.

Restaurant
Beneden kom je aan op een grote parking. Hier vind je ook een informatieburo, een restaurant/cafe en de plaats waar je tickets kan kopen voor de ingang van de Duivelsgang. Je kan ook een andere wandeling volgen naar een waterval. Tussen het restaurant en parking ga je over een bruggetje over de rivier en merk je ook een ander groot gebouw op. Dit is een kleine waterkracht-centrale, die ooit de eerste electrische stroom leverde in dit gebied.

Duivelspad
Het duivelspad kan door de meeste personen gevolgd worden, ook door kinderen. Mensen die moeilijkheden hebben met stappen kunnen deze tocht wel beter overslaan. Het volledige traject is niet zo heel lang, op twee uur ben je zeker terug. Je loopt er veelal in de schaduw en de temperatuur is hier altijd enkele graden lager dan 'boven'. Dit is dus een ideale uitstap voor de heetste dagen.

Reistijden :

Rijeka (kust) tot uitrit Ravna Gora : 1 uur
Ravna Gora - Skrad : 15 min.
Skrad - Zeleni Vir : 20 min.
Delnice - Skrad (niet over snelweg) : 35 min.

Webstek Zeleni Vir : www.zelenivir.com (Kroatisch)
Webstek Toeristische dienst Skrad : www.tz-skrad.hr (Engels en Kroatisch)


Grotere kaart weergeven






desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders