>

Bezoek aan centrum Trogir

Wat : Bezoek van het historische centrum van Trogir.
Waar : Trogir, DalmatiŽ, Zuid-KroatiŽ.
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken.
Tijd : deze Ďop stapí is een handleiding om het historische centrum van Trogir in een halve of volledige dag te bezoeken.

Trogir
Het middeleeuwse centrum van Trogir is op een klein eiland gelegen. Op historisch vlak behoort de stad tot de rijkste cultuursteden van KroatiŽ. In heel de stad zijn er Venetiaanse paleizen, patriciŽrshuizen, wachttorens en overblijfselen van de oorspronkelijke stadsmuur. De gezellige sfeer van de smalle steegjes laat niemand koud.

Het stadsmuseum
Nabij de brug die het eilandje met het vasteland verbind is de Noordelijke Stadspoort. Via deze poort komt men in de straat waar het stadsmuseum gelegen is. In het stadsmuseum kan men kennismaken met het rijke maritieme verleden van de stad.
De openingsuren zijn van 9 tot 13u en van 16 tot 21u. De inkom is 15 kuna.

Het Plein van Johannes Paulus II
De pittoreske Gradskastraat komt op het centrale plein uit. Hier zijn de belangrijkste bezienswaardigheden : de Sint-Laurentiuskathedraal, het stadhuis en de klokkentoren. Vooral het Romaanse portaal van de kathedraal is adembenemend.
De kathedraal kan iedere dag van 9 tot 21u bezocht worden.

Gotische schilderkunst
Naast het stadhuis is de Johannes de Doperkerk. Met zijn mooie kunstgalerij is de kerk een bezoek waard. Vooral de schilderijen van Jurjev Blaě Trogiranin, de bekendste Kroatische artiest in de gotische periode, zijn van een zeldzame schoonheid.
De galerij is iedere dag open van 9u30 tot 13u30 en van 16u tot 18u. De inkomprijs bedraagt 20 kuna.

Het Benedictijnenklooster
In het zuidelijke gedeelte van de Gradskastraat is het benedictijnenklooster. De Sint-Niklaaskerk biedt er onderdak aan zeldzame beeldhouwwerken die uit de Hellenistische, Romeinse en middeleeuwse periode dateren.
Nabij het klooster is de zuidelijke stadspoort. Langs daar komt men op de wandeldijk van Trogir, waar de restanten van een wachttoren staan.

Eetgelegenheid
In de gezellige steegjes van het historische centrum van Trogir zijn talrijke restaurants. De bekendste restaurants zijn in de Augustina Karoticastraat. Daar zijn vooral restaurants, die visspecialiteiten op hun menukaart aanbieden.

Bereikbaarheid
De stad Trogir is van uit alle windrichtingen makkelijk te bereiken.
Parkeergelegenheid is er ten noorden van het eiland, nabij de markt en het busstation.

Reistijden
Van Primoöten naar Trogir : 25 min.
Van Split naar Trogir : 30 min.
Van äibenik naar Trogir : 30 min.
Van Knin naar Trogir : 70 min.
Van Zadar naar Trogir : 80 min.
Van Makarska naar Trogir : 80 min.

Links
Toeristische dienst Stad Trogir

Trogir weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 19-5-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders