>

Openbaar vervoer

Ferry's - Autobus - Trein - Luchtverkeer - Shuttle-bus luchthaven - Bus-station Zagreb


Zeevaartverkeer :
Zie ook afzonderlijke pagina met
alle uurregelingen van de eilandferry's.

Veerdiensten langs de kust / eilanden :Internationale veerdiensten :
  • Zadar - Ancona(IT),
    Split - Ancona (IT),
    Korcula/Stari-Grad/Split - Ancona (IT),
    Dubrovnik - Bari (IT) : Jadrolinija
  • Venetie (IT) - Istrie (verschillende plaatsen), Pula - Rimini (IT) : www.venezialines.com

De veerdiensten naar de eilanden of tussen eilanden onderling zijn in het toeristisch seizoen bijna continu en van 's morgens vroeg tot soms middernacht in de weer om mensen en voertuigen over te zetten. De uurregeling wordt daarbij bijna overbodig, omdat de veerdiensten met meerdere ferry's continu aan- en afvaren. Soms zijn de rijen wachtende auto's wel lang, maar het gaat wel vlot vooruit. Tickets kan je kopen op de plaats van de overzet zelf.
Sinds juni 2006 zijn er vanaf de grootste eilanden middernachtferry's.

Busvervoer
Busvervoer is er door gans KroatiŽ. Er zijn de meer locale buslijnen die steden en dorpen met elkaar verbinden en de Intercity buslijnen die de steden verbinden over lange afstanden. Deze bussen vervangen eigenlijk de treinen die er maar zeer beperkt zijn. Zo kan je beter de bus nemen van Zagreb naar Rijeka dan de trein. Deze bussen zijn van het type 'autocar' met klimaatregeling en alle comfort. Ze stoppen wel eens om U de gelegenheid te geven iets te drinken, te eten of naar het toilet te gaan. Zo kan je bv. in Rijeka van 's morgens 4 uur tot na middernacht de bus nemen naar Zagreb en dit minstens eens per uur en gedurende de spits is er een bus elke 30 minuten. www.flixbus.nl. Reeds vanaf 9 Ä Rijeka-Zagreb

Autobus-station Zagreb
Het autobusstation in Zagreb is vergelijkbaar met een groot treinstation bij ons. Er is een grote lokettenzaal, winkel, bars enz... beneden zijn er ook echte perrons waar de bussen wachten op hun reizigers.
Van hieruit kan je werkelijk de bus nemen naar elke stad in Kroatie ťn naar het buitenland. Een bus naar Munchen, Frankfurt of Sarajevo, maar ook Antwerpen behoort tot de mogelijkheden.
Wil je hier een bus nemen dan koop je aan het loket een ticket (liefst 30 minuten voor vertrek) en ga je daarmee naar het perron. Deze bussen zijn klassieke autocars en geen lijnbussen, je vindt dan ook achter de voorruit van de bus nog een kaartje met de bestemming. De busschauffeur of zijn begeleider zal je ticket controleren, en indien je baggage mee hebt zal je een extra ticket moeten kopen bij de chauffeur/begeleider zelf. Dit kost ongeveer 7 kuna en er wordt een ticket aan je baggage gehangen. Dit geld niet voor handbaggage die je mee op de bus neemt, enkel voor koffers die in het baggageruim gaan. Let op ! op je ticket staat ook een zetelnummer. Vraag desnoods aan de begeleider wat je zetelnummer is.
De webstek van het Autobusstation : www.akz.hr

Luchthavenbussen : de bussen die een shuttle-dienst verzorgen tussen het busstation en de luchthaven vertrekken aan een afzonderlijk perron, dus niet aan de klassieke perrons. Je vind ze aan het 'begin' van het gebouw aan de kant van van de perrons. Je herkent ze aan het opschrift "Zracna luka Zagreb - Zagreb airport" en de kleuren wit-blauw-rood. Je koopt een ticket (30 kuna) op de bus zelf ! baggage is hier inbegrepen. Een rit duurt ongeveer 25 minuten en er is elk half uur een bus ťn er is zeker een bus 2 uur voor het vertrek van een internationale vlucht. Een taxi van het busstation naar de luchthaven kost je 180 kuna.
Meer info op hun webstek Pleso Prijevoz

In Zagreb en Osijek is er ook een tramnetwerk. Taxi's zijn ook overal op de normale plaatsen te vinden en dit 24 uur op 24 uur in de steden en toeristische plaatsen. Zoniet kun je er altijd een (laten) oproepen via de telefoon.
Treinen : Er zijn verschillende soorten nl.: EuroCity (EC), InterCity (IC), express (Ex), fast (B), local and accelerated trains. Veel soorten, maar het netwerk is niet zo uitgebreid. De trein is er ook vrij duur. Kroatische Spoorwegen

Luchtverkeer - binnenland :
Voor reizen naar Kroatie via de lucht zie rubriek 'de reis -vliegtuig'
Binnenlandse vluchten worden bijna allemaal verzorgd door Croatia Airlines :

Vanuit Zagreb naar : Pula, Split, Brac en Dubrovnik (Dubrovnik ook met Alitalia en Air Adriatic).
Vanuit Dubrovnik naar : Osijek, split, Pula en Zagreb.
Vanuit Split naar : Zagreb, Pula, Dubrovnik en Osijek.
Vanuit Zadar naar : Pula en Zagreb.
Vanuit Pula naar : Zadar, Split en Dubrovnik.
Vanuit Osijek naar : Split en Dubrovnik.

Goedkoper met het vliegtuig : een heen/terug ticket (1 week) van Zagreb naar Pula kost het je in augustus 58 euro.
Maar voor 88 euro ben je dan weer op dezelfde dag heen en weer van Zagreb naar Dubrovnik ! En het kan soms nog minder zijn !
Met de wagen kost die rit je enkel aan tol op de autowegen al 86 euro ! Met een zuinige diesel kost deze rit je h/t minstens 156 euro aan diesel en tol, daarbij moet je rekenen op minsten 1 overnachting (8 uur rijden enkel) en nog wat extra eten en drinken. Je kan dus veel zuiniger met het vliegtuig 1 dagje over en weer naar Dubrovnik vanuit Zagreb.

klik hier voor het fotoalbum "verkeer"


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 04-08-18. © Hans Van Mulders