>

Wintertrip 2005

Dag 2 - Plitvice en autowegen
's Anderendaags parkeerde ik mijn wagen op een stukje sneeuwvrij gemaakte parking en via de voetgangersbrug ging ik over de straat naar de ingang. Aan de ingang betaalde ik 25 Kuna. De vrouw maakte er mij attent op dat ik enkel te voet het park kon bezoeken en wel van ingang 1 tot de grote waterval en terug en van daar langs de meren naar ingang 2 (waar de hotels liggen). De prijs is dan ook laag (3,3 euro).          Hotels in KroatiŽRustig en koud
De wandeling leidde me eerst naar beneden naar ťťn van de meren. Lang een wandelpad over het meer kom je dan aan de grote waterval. De paden waren allemaal uitgegraven in de sneeuw en zeer goed toegankelijk. De wandeling heen en terug met vele stops voor foto's en even rustig genieten koste me ongeveer een uur. Het was zeer aangenaam. Stil, rustig, koud maar zonder wind. De temperatuur bedroeg er -6.5 į C. En vooral : zeer mooi, dus ook in de winter.
Na deze wandeling heb ik het stuk naar ingang 2 ingezet, maar na een tijdje ben ik gestopt en. Aan ingang 2 is er niet zoveel te zien behalve hotels. Onderweg kwamen de vogeltjes bijna uit mijn hand eten. Ze zijn blijkbaar volk gewoon. Zelf ben ik op 3 uur tijd welgeteld drie mensen tegengekomen. 's Somers zal dat wel even anders zijn. Terug aan ingang 1 ben ik daar in de enige geopende cafe een lekker warme koffie gaan drinken en ben dan met de auto naar ingang 2 gereden. In het hotel daar is er een winkeltje waar je boeken, kaarten en alle mogelijke souveniers kan kopen. Ik had dus behoefte aan een kaart van de meren en heb dan ook nog een boekje meegenomen over de meren en het park. Betalen deed ik er met mijn Bancontact-kaart (Maestro).

Lika
Ondertussen was het reeds namiddag, en begon ik mijn trip naar Otocac. Deze trip van ongeveer een 50 kilometer doorheen het gebied Lika verliep vlot. Het had er de voorbije weken hard gesneeuwd maar de wegen waren volkomen vrij van sneeuw en ijs. Op sommige plaatsen waren de sneeuwmuren langsheen de straat tot 1,5 meter hoog. De vlaktes waren adembenemend mooi in deze sneeuwvacht. Niet vergeten dat dit gebied 5 jaar lang bezet is geweest door het Servische leger en bijna volledig verwoest was. De meeste huizen zijn hersteld al kan je hier en daar nog kogelinslagen zien in de gevels. Af en toe zie je nog een verlaten uitgebrand huis. Vijf kilometer voor Otocac stonden 2 kinderen autostop te doen aan een bushalte. Ik stopte om ze mee te nemen. Ze waren wat verbaasd om iemand te ontmoeten die geen Kroatisch kende en toch in een Kroatische auto reed ?! Marina en Mario, zo heten ze, moesten naar school in Otocac. Vermoedelijk broer en zus van ongeveer 10 en 11 jaar. Marina kon wat engels en ze moesten zeker weten wat mijn naam was en waar ik vandaan kwam. In Otocac zijn ze aan hun school uitgestapt met een vriendelijke 'Thank you'.

Snelweg A1
Iets voorbij het centrum van Otocac kan je de nieuwe snelweg A1 op. Zuidelijk richting Split en noordelijk richting Zagreb/Rijeka. Ik ging dus noordelijk. Eťn stuk is nog niet afgewerkt, de tunnel doorheen Veli Kapeli. Daar moet terug de gewone weg op voor 15 km kronkelbaan in de bergen. Deze tunnel zal af zijn voor juli 2005. Maar alles gaat dus stukken sneller nu. In het noorden maakt de A1 via een klaverblad verbinding met de E65 Rijeka-Zagreb. Van daar ging het dan naar Rijeka met een tussenstop in Delnice om een van mijn Kroatische vrienden op te pikken. Even middagmaal genoten in Hotel Delnice (om 15.30, normaal uur voor Kroaten) en verdergereden naar Rijeka.

Hotel Bonavia ****
In Rijeka had ik - weeral via internet - 3 nachten hotel geboekt. In eerste instantie wou ik in een van de 'normale' hotels boeken. De prijs schommelt in Rijeka rond de 45 a 50 euro (singel room, ontbijt). Ik kon echter een kamer op de kop tikken voor 55 euro in het 4-sterrenhotel Bonavia (zie praktisch).

Praktisch :


Plitvice 's winters :
Aanrader voor wie houdt van stilte en koude; beperktere bezoekmogelijkheden dan in de zomer (enkel te voet op beperkt traject); goedkoper dan in de zomer. Normale prijs is 12 euro, winterprijs is 6 euro ik betaalde voor beperkte winter-wandeling 3 euro.

Hotel Bonavia :
Hotel Bonavia met zijn 4 sterren is wel een stuk duurder dan de 'normale' hotels in Rijeka. Een single-room kost er 125 euro. Tot mijn verwondering zag ik op hun webstek een speciaal arrangement voor drie nachten Premium Single Room voor slechts 165 euro of slechts 55 euro per nacht ! Snel geboekt dus. Dit was was enkel te boeken via internet.
meer info : kroatie.org - hotel


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 25-2-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders