>

De Parenzana

Op de mountainbike over een spoorwegtalud in Istrië.

Begin November 2008. Wat doe je buiten het toeristische hoogseizoen in Istrie ? De leukste terrasjes zijn gesloten, de zomertijd is ingetrokken, de avonden worden toch snel kouder en er zijn zelfs zeer regelmatige regenbuien. Ook de meest optimistische Istrië liefhebber moet toegeven dat de natuur er wel eens vrolijker bij lag en de uitzichten op plaatsjes als Motovun, Groznjan en Buzet leveren in het mistige weer niet meer dan schriele contouren. Een kijkje bij de golfbanen in ontwikkeling (in dit geval bij het Kempinski ressort in Savudrija) stemt je ook niet extra vrolijk... Het duurt nog lang eer het “spring 2009” is...







Maar dan blijkt Istrie, wéér een pracht verrassing in petto te hebben !
We stuiten via een vriend op de Parenzana. Fantastische gelegenheid om liefde voor de natuur, zucht naar avontuur, een plezierige temperatuur, een vleugje Hollands regenwater en een belangrijk stuk historie te combineren met het meest Hollandse en Vlaamse vermaak dat er bestaat, fietsen !

Trieste - Porec
Wat blijkt ? Een treinverbinding tussen Trieste en Porec met een totale lengte van 123 km slingerde zich van 1902 tot 1935 door Noord-West Istrië. In de volksmond kreeg hij/zij de naam Parenzana.

In totaal werden er maar liefst 35 (hele of gedeeltelijke) stations gebouwd. Daarbij bouwde men zelfs 11 bruggen en 8 tunnels. De trein haalde een maximum snelheid van 31 km/uur en een gemiddelde snelheid van 25 km/uur. Dit resulteerde, naar men zegt, in een reis van zo´n 7 uur van Trieste naar Porec.

Tegenwoordig ligt er een snelweg tussen deze 2 steden van zo´n 65 km lengte. Meer woorden over de reden van het einde van de Parenzana lijken overbodig !... of toch ? Een pikant detail is dat de crisis van de 30-er jaren in combinatie met de wrede ingevingen van de Italiaanse fascisten niet alleen tot stilleggen van de treinen leidden, maar bovendien tot sloop van het hele spoor.

Ideaal fietspad
Wat restte was een talud met tunnels, bruggen en stations, zonder rails maar met regelmatig terugkerende plannen voor restauratie. Een van die plannen is nu, grotendeels, gerealiseerd. Men heeft het traject nu zowel in Italië, Slovenije als in Kroatië weer vrij gemaakt van begroeiing, instortingsschade, illegaal gebruik en zo verder. Bruggen zijn weer begaanbaar gemaakt, de doorgang door tunnels is weer hersteld en het talud is geëffend. Wat ons een prachtig tracé voor lange rustieke wandelingen en mountainbike tochten verschaft ! Zoals nu, hield de trein aan het begin van de 20ste eeuw ook niet van sterk stijgen en dalen.

Pic-nic meenemen
Enfin we hebben pas een klein stukje gedaan; van Visnjan, via Labinci en Viszinada naar Motovun. Toch zo´n 3 uur stevig trappen. Maar het smaakt duidelijk naar meer. Het traject leidt door prachtige natuur, wijnvelden en olijfvelden waar je met de auto nooit komt. Het laat je ook weer op heel andere wijze uitzien op de plaatsjes die je kende (of dacht te kennen). Ook ben je duidelijk een onverwachte gast, gegeven het wild dat we verschillende keren verrasten (en de hond die ons ook liever zag gaan dan komen).

Uiteraard zijn de stationsrestauraties al lang geleden verlaten en gaat de trein ook bepaald niet door het centrum van de stadjes. Neem dus je drinken en proviand mee. Ook niet je beste kleren aantrekken en zet toch beter een fietshelm op !

De Parenzana snijdt op enkele plaatsen de huidige wegen, of komt er dicht in de buurt. Op die plekken staan informatieborden, die u verder helpen.

Villa Imagine in Visnjan : Ideaal voor de zomer én om te overwinteren.






desktop
Logo Made in Flanders vandaag 12-12-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders