>

Winter in de Kvarnerbaai

De meesten onder ons kennen Kroatie als een zonnig vakantieland. Kiezelstranden, zandstranden, ja zelfs betonstranden, er heerst in Kroatie een zeer grote verscheidenheid in zee- en strandpret. Mooie zondsondergangen en idyllische eilandjes allemaal prachtig in de zomer. Maar hoe ziet en voelt dit alles aan in de winter ?

wintertoerisme
Rustig, zelfs een beetje verlaten. Dat zou je van de Kvarnerbaai kunnen zeggen in de winter. Steden zoals Rijeka blijven natuurlijk hun karakter behouden, ook in de winter.


Rijeka is dan ook geen toeristische plaats. Plaatsen als Opatija of Crikvenica daarentegen voelen al wat minder "levendig" aan 's winters. Al wordt het in een vrij grote gemeente als bijvoorbeeld Opatija zeker niet doods. Dit komt ook door de oude traditie van het toerisme in Opatija. Oorspronkelijk kwamen de toeristen hier 's winters als het in hun thuisbasis te koud was (Oostenrijkers, Hongaren enz..). De zee hier zorgde voor het milde klimaat. Ook nu nog zijn er hier gedurende de ganse winterperiode gasten in de hotels. Niet dat de hotels zijn volgboekt, maar toch voldoende om de hotels open te houden. Vooral gepensioneerden uit Oostenrijk, Duitsland en Italie komen hier genieten van rust en het milde klimaat.

lege dorpen
De zeg maar nieuwere toeristische plaatsen kennen dat wintertoerisme niet en vele echte toeristendorpjes zijn zo goed als volledig verlaten in de winter. Zo zijn er op het eiland Rab bv veel 'dorpen' die enkel in de zomer bewoond zijn.
Vooral de eilanden lijken verlaten. Daar waar je in het hoogseizoen in lange rijen moet aanschuiven om een plaatsje op de ferry te bemachtigen, moet je in de winter helemaal niet wachten. Meer dan een vrachtwagen en een handvol auto's vind je op de ferry niet. En deze varen dan nog in een veel minder frequent schema dan 's zomers.

Eind Februari was ik op het eiland Pag. De twee belangrijkste steden Novalja en Pag zelf lagen er verlaten bij. 't Weer was ook niet echt om buiten te komen, sterke wind en koud. Pag is de oude stad van het eiland, Novalja is dan weer de toeristenstad met veel restaurants, winkeltjes, stranden en alle mogelijke accomodatie voor de reizigers. Ook hier in Novalja amper een mens te zien op straat. Ook verkeer is er nauwelijks.

en lege snelwegen
Een ander fenomeen zijn de lege autosnelwegen. Iedereen is vol lof en opgetogen over de nieuwe snelwegen in Kroatie, die vooral voor de economie en het toerisme zeer goed zijn. De plaatselijke bevolking daarentegen is iets minder opgetogen over de tol-prijzen. Die liggen aan de hoge kant, en vooral voor het inkomen van de gemiddelde Kroaat zijn deze hoog. Resultaat zijn lege snelwegen in de winter. De plaatselijke bevolking neemt - vooral voor de iets kortere afstanden - liever de 'gewone' baan zonder tol.

(vervolg op deze pagina 'Sneeuw in Kroatie')


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders