>

Centraal Kroatie

Het binnenland van KroatiŽ trekt over het algemeen veel minder toeristen dan de kust. Toch is ook het binnenland van KroatiŽ de moeite van het bezoeken waard:

Zagorje

Dit gebied, gelegen in het noordwesten van KroatiŽ staat bekend om zijn vele kuuroorden. Ook hier is nog een sterke Oostenrijks-Hongaarse invloed te bemerken in de architectuur. De belangrijkste steden Cakovec en Varazdin liggen aan de weg van Zagreb naar Hongarije. De hoofdstad Zagreb met 1 miljoen inwoners ligt in Zagorje, ongeveer 25 km van de Sloveense grens.

Deze stad is ruim opgezet, en telt veel parken. Centrum van de bedrijvigheid is het centrale plein Trg Bana Josipa Jelacica dat wordt omgeven door vele terrasjes en winkels. Het is tevens de grens tussen het nieuwere deel, en de oude binnenstad, hoger gelegen op een berg. Met zijn vele musea en andere bezienswaardigheden kan Zagreb gerekend worden tot een van de meest culturele steden in Europa.

SlavoniŽ

Dit relatief vlakke gebied in het oosten van KroatiŽ is voornamelijk landbouwgebied. Hier liggen kleinere plaatsen met veel Oostenrijks-Hongaarse invloeden, zoals Bjelovar en Slavonski Brod. De rivier Sava is de levensader van dit gebied, hier is goede scheepvaart mogelijk naar Zagreb in het westen, en ServiŽ (en verder Bulgarije en de Zwarte Zee) in het oosten.

© tekst I.D. Riva Tours


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders