>

De eilanden

1.777 km kustlijn van de Adriatsche Zee behoren toe aan KroatiŽ (de kustlijn van de eilanden niet meegerekend). Voor deze kust liggen 1.185 grote en kleine eilanden, klippen en riffen en daarvan zijn slechts 66 bewoond. De geschiedenis over het land van de duizend eilanden is dus niet alleen een kindersprookje...

Elk Kroatisch eiland heeft zijn eigen bijzondere schoonheid, zijn eigen superlatieven. Enkele daarvan zullen we hier vermelden. We weten echter, dat ieder van u aan de Kroatische Adria ťťn of meerdere persoonlijke superlatieven vinden zal. De keuze is overigens groot..


Meer informatie over enkele bewoonde eilanden :
Enkele wetenswaardigheden over de Kroatische eilanden :
  • Het grootste eiland van KroatiŽ is Krk met een oppervlakte van 409 vierkante kilometer. (Al zouden recente metingen uitwijzen dar Cres enkele m≤ groter is).

  • Op grond van haar naam zou men verwachten, dat Dugi Otok (lang eiland) het langste eiland zou zijn, maar dat is niet het geval. Hvar is met 68 kilometer het langste eiland.

  • Het hoogste eiland is Brac: Vidova Gora (779 meter) is de hoogste berg van de Adriatische archipel.

  • Het meest bosrijke eiland is Mljet. 72% van het eiland is bedekt met bos, 22% is gecultiveerd en 6% is rots.

  • Het zonnigste eiland en tegelijk de zonnigste plaats van KroatiŽ is Hvar met 2.718 zonnenuren per jaar. In de hele Adria schijnt de zon gemiddeld 2.600 uren per jaar.

  • Dubrovnik, Korcula en Hvar hebben volgens de statistiek de hoogste temperatuur in januari. De gemiddelde temperatuur in januari bedraagt in Dubrovnik 9,2 įC, op het eiland Korcula 9įC en op Hvar 8,7įC.Links :
Eilandhoppen :

Eilandhoppen met I.D.Riva


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 25-2-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders