>

Zagreb, hoofdstad

De hoofdstad van KroatiŽ, is gelegen op de hellingen van de berg Medvednica en langs de oevers van de rivier de Sava.

Nederlandstalige info over Zagreb nu op www.visitzagreb.org

Kaptol en Gradec
De stad is met zijn zevenhonderdduizend inwoners de grootste stad van KroatiŽ. De stad kun je grofweg in twee delen splitsen : Kaptol en Gradec, die vroeger twee aparte steden vormden. Zagreb heeft zich de laatste eeuw ontzettend uitgebreid. In de jaren vijftig ontstonden nieuwe woonwijken ten zuiden van de Sava, het zogenaamde Novi Zagreb (Nieuwe Zagreb). Ook het vliegveld Pleso is ten zuiden van de rivier gebouwd.


Kathedraal van Sint-Stefaan
Het bezoeken waard in Zagreb is de Kathedraal waar men nog steeds aan het restaureren is. Binnen in de Kathedraal vind je de graftombe van Aartsbisschop Stepinac. Hij werd aartsbisschop in 1937, voor de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd hij door de communisten gevangengenomen en veroodeeld tot 16 jaar strafkamp. Na zijn vrijlating in 1951 werd hij verbannen naar zijn geboortedorp. Hij stierf hij in 1960, nadat Tito hem had verboden het land te verlaten voor speciale medische verzorging. Nu staat zijn tombe central in de Kathedraal.
Verder vind je ook nog het graf van Frankopan die in de 17-de eeuw vocht tegen de Ottomanen samen met Petar Zrinski die ook hier begraven ligt.

Stadslift
De 'stadslift', een kabelbaan die je van het lager gelegen deel naar het hoger (Kaptol) brengt is ook zo iets speciaals. Je koopt beneden je ticket zoals voor tram of bus, je stapt in cabine 1 of 2 en enkele minuten later vertrekt de lift naar boven. Het ritje duurt 55 seconden en kost je 3 kuna (40 eurocent). Het spaart je wel een klim van 30 meter langs steile straten of trappen.

Groen
Zagreb is geen zeer grote stad, en dat maakt dat het een vrij gezellige stad is. Het grote plein met het standbeeld van Ban Jelacic is autovrij zoals ook de omliggend straten. Enkel voor de blauwe trams moet je wat opletten. Verder is er ook opvallend veel groen in het centrum van de stad. Het grote grasplein voor het station bijvoorbeeld en het kleine parkje daaropaansluitend.
Zeer opvallend voor een grote stad is het vrijstand huis met tuin vlakbij de Kathedraal pal in het centrum.

Zagreb Card
Bezoek je Zagreb voor enkele dagen, dan kan je de Zagreb-Card kopen. Deze kaart geeft je 3 dagen (72 uur) lang vrij gebruik van alle openbaar vervoer en kortingen in alle muzea en kortingen in verschillende restaurants. De kaart kost 90 kuna (12 euro) en je kan ze kopen in de Toerist Info Center, in de meeste hotels of online : Zagreb Card

Parlement - Sabor
In het oude gedeelte van de stad rond de kerk van de Heilige-Marcus bevinden zich het Kroatische Parlement (Sabor), de regeringsgebouwen en het Hooggerechtshof. Je kan hier ongestoord rondlopen en misschien kom je hier wel een minister, parlementdslid of zelfs de president tegen ? Alhoewel, in de zomer... Bezoeken aan het parlement kunnen maar moeten enkele dagen op voorhand aangevraagd worden.

Zagreb is ook de educatieve hoofdstad van KroatiŽ : de grootste universiteit bevindt zich hier. Op het gebied van cultuur springt Zagreb er ook uit met zijn vele bezienswaardigheden die veelal historisch zijn, zoals de Sint-Marcuskerk de grote kathedraal en het Kroatische Nationale Theater (ĎHrvatsko Narodno Kazalisteí).


Links :

webstek Stad Zagreb : www.zagreb.hr

Zagreb


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 30-01-20. © Hans Van Mulders