>

De unie met Hongarije

(1102-1526)

De unie met Hongarije bracht voor KroatiŽ verschillende consequenties met zich mee.

Ban, koning
Het land werd geregeerd door een 'ban' (wat nu in het Kroatisch ook Koning betekend) onder het gezag van de Hongaarse Koning. Deze ban was het hoogste gezag in KroatiŽ en regeerde over alle provincies tot in 1225. Toen werd het land opgedeeld in twee delen en ťťn ban werd heerser van SlavoniŽ en een andere ban werd heerser van KroatiŽ en DalmatiŽ. Na 1345 werden beide delen door ťťn persoon geregeerd om in 1476 terug tot ťťn geheel te versmelten.

De Hongaarse koning introduceerde ook een nieuw feodaal systeem. Grote stukken land werden in bruikleen gegeven aan personen die instonden voor de verdediging ervan. Zodoende ontstond er een systeem waarbij het gehele land verdedigd werd. Door de adel echter meer en meer macht te geven op militair en economisch vlak, verloor het koninkrijk meer en meer macht aan de Frankopan, äubic, Nelipcic, Kacic, Kurjakovic, Draökovic, Babonic en andere families.

De Subic-dynastie
De koningen probeerden dan later om hun macht te versterken door privileges te verlenen aan de steden. Ze werden Koninklijke Steden of Vrije Koninklijke Steden die de Koning verdedigde tegen de feodale heren in ruil voor steun aan hun stad.

De Prins van Bribir - uit de Subic-familie - werd vrij invloedrijk gedurende de regeerperiode van Pavao Subic (1272-1312) die de controle verwierf over grote delen van DalmatiŽ, SlavoniŽ en BosniŽ tijdens een intern conflict tussen de Arpad en Anjou-dynastiŽn. Later kwamen de Anjouvines tussenbeide en verspreidden de Subic familie over het gehele land. Nog later verkochten ze DalmatiŽ aan de Republiek van VenetiŽ in 1409.

Strijd tegen de Turken
Toen de Turkse invasie in Europa begon, werd KroatiŽ wederom een grens tussen twee grootmachten in Europa. Terwijl Kroaten onder leiding van Ivan Kapistran bijdroegen aan de christelijke overwinning over de Ottomanen in Belgrado in 1456, verloren ze in de Strijd om de Krbava-Velden (in Lika, het achterland van DalmatiŽ) in 1493 en verloren ze geleidelijk aan grote stukken land aan de Ottomanen.

De Kroatische soldaten leverden significante bijdragen in de strijd tegen de Turken, daarom noemde Paus Leo de 10-de in 1519 KroatiŽ de voorste gelederen van het christendom. Onder hen was de Ban Petar Berislavic die een slag won nabij Dubica bij de Una rivier in 1513. Maar er was ook de Kapitein van Senj - Petar Kruzic - die de vesting van Klis geduredne 15 jaar verdedigde, en Kapitein Nikola Jurisic die het opnam tegen een veel groter Turks leger op weg naar Wenen in 1532. Ban Nikola Subic Zrinski hielp bij het voorkomen van de bezetting van Pest (de andere helft van BudaPest) in het jaar 1542 en vocht tevens in de Strijd van Szigetvar in 1566.

De Strijd van Mohacs (1526) was een cruciale gebeurtenis waarbij de Jagiellische Dynastie uiteenviel bij de dood van Koning Louis II. Het luidde de algehele onmacht in van het christelijke militaire feodaal systeem om halt te roepen tegen de Ottomanen. De Ottomanen bleven een bedreiging voor meerdere eeuwen.


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 3-6-23, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders