>

Kroatië vóór de Kroaten


De plaats die wij nu kennen als Kroatië is altijd bewoond geweest gedurende de prehistorie, en dit reeds sinds het steentijdperk.

In de midden-paleolitische periode, leefden neandertalers in het huidige Zagorje in het noorden van Kroatië. Dragutin Gorjanovic-Kramberger ontdekte beenderen en andere overblijfselen van een Neandertaler - die men Homo Krapiniënsis doopte - op een heuvel nabij de stad Krapina.

Sava, Drava, Donau
In de vroegneolitische periode, leefden verschillende culturen (de Starcevo, Vinca en Sopot) verspreid tussen de rivieren de Sava, de Drava en de Donau. Het vermelden waard zijn de opgravingen van Šcitarjevo nabij Zagreb, Sopot nabij Vinkovci, Vucedol nabij Vukovar en Nakovanj/Pelješac. Op het eiland Hvar zijn nog sporen gevonden van een geïsoleerde cultuur die bestond op het eiland.

De ijzertijd liet ook sporen na van de Hallstatt cultuur (proto-Illyrië) en van de La Tène-cultuur (proto-Keltish).

Illyriers
Later, enkele honderden jaren voor onze jaartelling, was het gebied dat nu Kroatië is, bewoond door Illyriers, en Indo-Europeanen die Illyrisch spraken. De Liburniërs, Iapoden en de Delmat stammen (Dalmatië) bewoonden stukken van de Adriatische kustlijn tussen wat nu Istrië en Herzegovina is.

In de vierde eeuw voor Christus, werd het noorden van Kroatië gekoloniseerd door Keltische stammen, met name de Scordisci-stam. Andere Keltische stammen waren ook geïntegreerd tussen de Illyriërs. De Eilanden Issa en Pharos werden in dezelfde periode Griekse kolonies.

De Romeinen
Illyrië was een souvereine staat tot het in 168 VC door de Romeinen werd veroverd. De Romeinen organiseerden het land als een Romeinse provincie die ze Illyricum noemden. Deze provincie omvatte ongeveer hetgeen we nu Kroatië noemen, met uitzondering van Istrië wat toen een deel van de provincie Italia was. Later in het jaar 10 werd deze provincie in twee gedeeld : Pannonia en Dalmatia. Trajan deelde de provincie Pannonia nogmaals op tussen het jaar 102 en 107.

Een opdeling in vier volgde in de vierde eeuw door Diocletan, een keizer van Illyrische afkomst uit Dalmatië. Andere noemenswaardige personen uit die periode zijn : de christelijke Jerome, de Heilige Marinus (bouwer/oprichter van San Marino), keizer Valentinus I en paus Johannes IV.

Na de val van het West-Romeinse Rijk in de vijfde eeuw, bleven de Romeinse wegen en ook de Romaanse talen achter in Kroatië (Istro-Romaans en Dalmatisch). Door de toenemende migratie van groepen mensen werden deze Illyriers een vaste waarde in alle steden langs de Dalmatische kust.

De Lombardiërs en de Hunnen deden hun intrede vanuit het noorden. Na 476 bestuurden de Odoacers en de Ostrogoten de streek. Justianius claimde de oude provincie Dalmatië en voegde ze terug bij het Romeinse Rijk in 535. Voorouders van de huidige Slavische bevolking vestigden zich in de zevende eeuw en dit gedeeltelijk onder druk van de Byzantijnse keizer Heraclius.







desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-11-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders