>

Nationaal Park Kornati Archipel

(Pagina 2 : NP Kornatie praktisch.)

Eilandengroep Kornati
Het Nationaal Park Kornati is een archipel van vele eilanden halfweg de Adriatische kust van Kroatie, zo ongeveer gelegen tussen Zadar en Sibenik.

Uitgeroepen als Nationaal Park in 1980 werden de grenzen nog meermaals aangepast zodat het nu een oppervlakte van 220 km≤ bestrijkt. In totaal behoren 89 grotere en kleinere eilanden en riffen tot het NP Kornati. Het is dan ook de 'dichts be-eilande' deel van de Kroatische kust.1/4 land, 3/4 water
Van de totale oppervlakte is slecht ťťn vierde land. Maar dit deel van het park met zijn kliffen ('kronen') en interessante geologische structuren maken Kornati uniek. Het andere deel - het water - wordt als een van de rijkste onderwaterbiotopen van de Adriatische zee beschouwd. Duikers van over gans Europa komen hier genieten van onvergetelijke onderwateravonturen.

Wat is er te zien ?
Er is veel moois te zien in dit immense Nationaal Park. We overlopen even in't kort :
  • "CROWNS", De Kornati Kronen zijn verticale kliffen aan de eilanden met zicht naar de open zee. De langste is 1350 meter breed, de hoogste 82 meter hoog. Ook onderwater de moeite waard.
  • "MAGAZINOVA SKRILA" : een geologisch fenomeen van kalksteen dat massaal weggegleden is door aardbevingen.
  • Vergezichten van op heuveltoppen.
  • Overblijfselen van Illirische nederzettingen : de vroege bewoners van de Kroatische kusten.
  • "TURETA FORT" : een fort uit de Byzantijnse tijd.
  • Vroegchristelijke drie-beuks Basiliek en andere opmerkelijke kerken.
  • Zoutpannen in de Lavsa-baai (14-de eeuws)
  • Venetiaans kasteel en kerk op het eiland Piskera.
  • Arbeiders- en herdersnederzetingen.

Wat kan je er doen ?
Eerst en vooral kan je 'cruisen' doorheen al deze eilandjes. Je kan dit natuurlijk met je eigen boot, een gehuurde boot of met georganiseerde trips. Duiken en snorkelen. Als je enigszins van zwemmen houdt, moet je minstens je snorkel bovenhalen. Zwemmen zondermeer kan je natuurlijk ook. Vogels spotten (en andere dieren) is iets voor de echte natuurliefhebbers. Wandelen en echte trektochten houden. Je trekt bv van heuveltop naar heuveltop en ontdekt zo alle vergezichten en panorama's. Niet te vergeten : eten en drinken in de lokale konoba's. Overnachten kan ook op de Kornati eilanden en je kan er zelfs voor een week of zo gaan 'wonen' bij een familie en zo het leven op de eilanden leren kennen. Zelf helpen bij het plukken van de olijven, het schapenvangen of vissen om de familie te voorzien van voedsel.

Vervelen doe je je hier dus niet !

(Pagina 2 : NP Kornatie praktisch.)


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders