>

Nationaal Park Krka

(Pagina 2 : NP Krka praktisch.)
Rivier Krka
Dit zevende Nationaal park van Kroatie werd geopend in 1985 en volgt de rivier de Krka. Deze rivier heeft zijn bron in de Dinarische Alpen nabij de stad Knin en stroomt over en afstand van bijna 73 kilometer tot aan z'n monding in zee nabij Sibenik. De eerste 24 kilometer van de rivier staat in de zomermaanden echter droog, enkel het laatste stuk van 49 kilometer is steeds zeg maar 'nat'.Travestine watervallen
Het park volgt dus deze stroom, en is bijgevolg een lang smal park. De gemiddelde breedte moet ongeveer 3 kilometer zijn, de lengte in vogelvlucht is zo'n 30 kilometer en de totale oppervlakte bedraagt 109 km≤. Het meest bekende van dit park zijn de verschillende watervallen. Deze watervallen waarbij het water als het ware van het ene terras naar het andere stroomt noemt men 'travestine' watervallen. Deze worden gevormd door de kalk - losgekomen uit het gesteente - die zich ophoopt en zo dammen vormt. Deze opeenvolgende dammen vormen zo 'trappen' van watervallen.

Bereikbaarheid
Het NP Krka bereik je via 2 ingangen langs de weg, de ene in het zuiden nabij Lozovac en een andere meer noordelijk via Roski Slap. Er is ook een ingang over water nabij Skradin.
Vanuit Sibenik bereik je de ingang Lozovac in amper een kwartiertje rijden. Vanaf de afrit Sibenik op de autosnelweg A1 is het slecht 5 minuten rijden. Enkele andere afstanden ter informatie : vanuit Rijeka is het 3 1/2 uur rijden, vanuit Split 1 uur en vanuit Zagreb mag je rekenen op 3 1/2 uur.

Pagina 2 : NP Krka praktisch.desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders