>

NP Plitvice Meren - praktisch

(Pagina 1 : NP Plitvice Meren algemeen.)

Bereikbaarheid
De Plitvice Meren bereik je vanuit de hoofdstad Zagreb in 2 uur via de E65 (A1)tot in Karlovac en verder over een Nationale baan die goed bereidbaar is tot aan een van de 2 hoofdingangen tot het park. Vanuit de richting Rijeka (IstriŽ en Kvarner) neem je ook best de autosnelweg E65 tot aan het knooppunt Bosiljevo II, daar ga je zuidwaarts de A1 op richting Split tot de afrit Ogulin richting Plitvice Jezera. In totaal vanuit Rijeka mag je rekenen op een 3 uur rijden.Vanuit Dalmatie neem je zo snel mogelijk de A1 (die in Split start) richting Zagreb en neem je de afrit Otocac. Van hier is het nog een drie kwartier rijden over een regionale baan. Vanuit Split is de totale tijd een goede 3 en een half uur.
Bus
Met ander vervoer dan je eigen wagen kom je er ook met de bus. Niet minder dan 60 bussen passeren dagelijks aan het park.

Eťn dag of meer
Wens je het park te bezoeken, trek dan een volledige dag uit. Het park opent al om 8 uur 's morgens, maar sluit wel al om 5 uur 's namiddags. Indien je op doortocht bent kan je best de avond voordien aankomen en logeren in een van de hotels uitgebaat door de parkautoriteiten, de camping of een van de vele "soba's" (bed & breakfast) in de omliggende dorpen. Je kan dan 's anderendaags direct aan je parkbezoek starten. Voor echte natuurliefhebbers is een meerdaags bezoek zeker een optie. Je kan dan best een hotel aan hoofdingang kiezen.

Logies
Zoals gezegd zijn er hotels die in het park of in de nabijheid uitgebaat worden door de parkautoriteiten zelf. Er zijn 4 hotels : Plitvice, Bellevue en Jezero liggen dicht bij het grote meer en vlakbij ingang 2. Hotel Grabovac ligt op een 12 kilometer voor de noordelijke ingang (ingang 1). Bellevue is en 2-sterrenhotel, de drie andere zijn 3-sterrenhotels. Samen beschikken deze 4 hotels over 350 kamers. De Camping Korana heeft 550 plaatsen, 42 bungalows en bestrijkt een oppervlakte van 35 hectaren. Je vindt de camping op 7 kilometer voor ingang 1.
Een nieuwe camping (met Vlaams-Nederlandse uitbaters) wordt geopend in het voorjaar van 2008. Een kijkje kan je hier al nemen op de webstek van Camping Jezera

Prijzen
Voor de prijzen van logement kijk je best op de officiŽle webstek
van de Plitvice Meren
. De inkomprijzen verschillen van seizoen tot seizoen, er zijn prijzen voor volwassenen, kinderen, groepen enz... om je een idee te geven, in het hoogseizoen betaal je 100 kuna voor volwassenen en 60 kuna voor kinderen van 7 tot 18 jaar, ben je jonger dan 7 dan is de inkom gratis. Op de webstek vind je alle prijzen terug.

Wandelen
Het park bezoeken doe je aan de hand van bewegwijzerde routes. Er zijn verschillende routes, de een al wat langer dan de andere. Er is en stuk dat met en bootje over de meren gaat en er is ook een "treintje" dat de minder geoefende wandelaars meeneemt naar een volgend punt op de wandeling. Alles staat netjes aangegeven op wegwijzers en informatieborden op verschillende plaatsen in het park.


Link : webstek van de Plitvice Meren


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 4-12-23, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders