>

Nationaal Park Brijuni

(Pagina 2 : NP Brijuni praktisch.)

In 1983 werd de groep eilanden voor de kust van Istrië, vlakbij Pula, uitgeroepen tot nationaal park. De archipel is ruim zeven (alleen land) of 36 (zee meegerekend) vierkante kilometer groot en bestaat uit veertien eilanden en eilandjes, waarvan Groot Brijun (Veli Brijun) en Klein Brijun (Mali Brijun) toegankelijk zijn voor toeristen. Vandaag scheidt het twaalf kilometer diepe Fazanakanaal Brijuni van het vasteland, maar vermoed wordt dat tot ongeveer tienduizend jaar geleden Brijuni aan Istrië vastzat.







nieuw : De vroegere galerie van de voormalige Joegoslavische leider Tito op de Brijuni eilanden is helemaal gerenoveerd en opnieuw ingericht. Bezoekers kunnen in de uit 1984 daterende galerie een expositie zien over deze omstreden staatsman. De meer dan 100.000 bezoekers die de Brijuni eilanden jaarlijks ontvangt, kunnen het museum nu in geheel nieuwe stijl bezichtigen. De tentoonstelling geeft een beeld van het verblijf van de Joegoslavische president op deze eilanden en van zijn beroemde gasten.

Exotische dieren
Brijuni heeft zowel typisch Mediterrane begroeiing (steeneiken, laurier, rozemarijn en liguster) als ingevoerde vegetatie zoals diverse soorten pijnbomen, ceders en sparren. Op de eilanden leven naast fazanten, herten, eekhoorns en moeflons ook veel exotische dieren die door buitenlandse staatshoofden geschonken zijn aan Tito Broz, die op Brijuni zijn zomerverblijf had.

25000 liter wijn
Brijuni of Brioni, de vaak gebruikte Italiaanse variant, komt van de naam Brevone die de Illyriërs aan de eilanden gaven. Rond 1500 voor Christus, dus ruim voor de komst van de Slaven op de Balkan, vestigden de Illyriërs zich op Brijuni, waarvan de ruïnes van het fort Gradina en een grafheuvel nog altijd getuigen. Uit de Romeinse tijd stammen de overblijfselen van villa's met wijnkelders die een capaciteit van wel 25.000 liter hadden. De Solinabaai herinnert aan de zoutwinning en uiteraard verbouwden de Romeinen druiven en olijven. In de Middeleeuwen werd landbouw bedreven en hout gehakt en daaraan dankt Brijuni zijn huidige open, parkachtige karakter.

Venetiaanse Republiek
Venetië beheerste grofweg 1400 tot 1800 de Kroatische kust en heeft ook op Brijuni veel sporen achtergelaten, zoals kerkjes en huizen. Door malaria en epidemieën werd het leven op Brijuni steeds zwaarder en in de achttiende en negentiende eeuw waren de eilanden zo goed als verlaten.

Toeristische bestemming
In 1893 kocht de Oostenrijkse industrieel Paul Kupelwieser de Brijuni-eilanden met de opzet er een toeristische bestemming van te maken. Hij vroeg aan Robert Koch, de ontdekker van cholera en tuberculose, om de malaria uit bannen, begon een dierentuin en bouwde hotels. Door de Eerste en Tweede Wereldoorlog stortte het toerisme in en na 1945 werden de eilanden het domein van Tito. Hij ontving er talloze staatshoofden, maar voor gewone mensen was Brijuni verboden gebied. Sinds Brijuni in 1983 nationaal park werd, stromen de toeristen weer toe.

Pagina 2 : NP Brijuni praktisch






desktop
Logo Made in Flanders vandaag 21-11-24, laatst aangepast op 04-02-20. © Hans Van Mulders