>

Dagtrip naar NP Krka

Wat : Op stap naar het Nationale Park van Krka
Waar : NP Krka, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : in Skradin en Skradinski Buk
Tijd : halve dag tot één dag

Het Nationale Park van de Krka
Temidden van het ruwe karstlandschap , in het achterland van Šibenik, is de groene oase van de Krka Rivier. De Krka slingert zich met een lengte van 75 km en een hoogteverschil van 242 m van Knin tot aan de Adriatische Zee.
De rivier wordt gekenmerkt door vele stroomversnellingen en brede watervallen. In 1985 werd de loop van de Krka tot Nationaal Park uitgeroepen. In het gebied rond de rivier leven meer dan 860 diersoorten, waaronder enkele met uitsterven bedreigt zijn.


Skradin
Het pittoreske Skradin is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het Nationale Park. In Skradin is er ruime parkeergelegenheid. Ticket voor het Nationale Park kunnen er op verschillende plaatsen gekocht worden. De kostprijs bedraagt 45 kuna.
Met het ticket kan men gratis gebruik maken van de pendelboten die vanuit Skradin naar de watervallen van Skradin Buk varen. Na een gezellige boottocht van een tiental minuten meert men nabij de waterval aan.

Skradinski Buk
De watervallen van Skradinski Buk zijn de mooiste van het Krka Nationale Park. Over een lengte van 400 meter storten de watervallen zich over 17 cascades de diepte in.
Aan de onderste waterval heeft de rivier minder snelheid en is het toegelaten om te zwemmen. Hier is een snackbar en wordt er traditioneel handwerk en fruit door de plaatselijke bevolking verkocht.
Langs een houten trap kan men naast de kristalheldere watervallen naar boven klimmen. Hier zijn enkele gerestaureerde watermolens en een etnografisch museum waar men kan kennismaken met de tradities en folklore van de regio.

Bootsafari
Een aanrader is om het bezoek van het Nationale Park uit te breiden met een boottocht. Per boot kan men het beste het mooiste gedeelte van het Nationale Park verkennen.
Er is de keuze tussen een boottocht tot aan het kloostereiland Visovac of men kan kiezen voor een boottocht tot aan de watervallen van Roški Slap.
Tijdens de boottocht vaart men door een prachtige canyon met een zeer rijke fauna en flora. De boottochten vertrekken aan de aanlegsteiger net achter de Skradinski Buk.

Het kloostereiland Visovac
De boottocht van Skradinski Buk naar Visovac duurt ongeveer 2 uur. De kostprijs bedraagt 60 kuna.
Het is een aangename tocht door een mooi landschap met indrukwekkende rotsformaties. Het klooster van Visovac is gelegen op een klein eilandje in het midden van de Krka Rivier. De kerk van het klooster werd in de 16e eeuw door Bosnische monniken gebouwd.
In het klooster is er een interessante bibliotheek met een verzameling van middeleeuwse boeken. Ook zijn er enkele bezienswaardige schilderijen.

De watervallen van Roški Slap
De alternatieve boottocht gaat tot aan de watervallen van Roški Slap. Dit is een 4 uur durende excursie. Deze excursie omvat tevens een bezoek aan het klooster van Visovac. De kostprijs van deze tocht is 100 kuna. Tijdens deze uitgebreidere tocht vaart de boot naar de watervallen van Roški Slap, die een hoogteverschil van 25 m overbruggen. Op de oevers van de rivier zijn de restanten van oude watermolens.

Culinair genieten
In het Nationale Park bestaat er nabij de Skardinski Buk de mogelijkheid om iets te eten. Vaak is het hier echter zeer druk.
Zeer gezellig is het in de historische stadskern van Skradin. In het stadje zijn er vele pittoreske steegjes waar goede visrestaurants te vinden zijn.

Bereikbaarheid
Skradin is gelegen op 18 km ten noorden van Šibenik. De weg naar het Nationale Park staat goed aangegeven. Zowel op de autosnelweg als op de regionale wegen staat het Nationale Park met toeristische wegwijzers aangeduid.

Reistijden
Šibenik naar Skradin: 30 min.
Trogir naar Skradin: 70 min.
Zadar naar Skradin: 80 min.
Split naar Skradin: 80 min.

Links
www.npkrka.hr

NP Krka weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 26-1-22, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders