>

Dagtrip NP Paklenica

Wat : Op stap naar het Nationale Park van Paklenica
Waar : NP Paklenica, DalmatiŽ, Zuid-KroatiŽ
Eten en drinken : in Starigrad Paklenica
Tijd : halve dag tot ťťn dag

Het Nationale Park van Paklenica
Op enkele kilometers ten zuiden van het kuststadje Starigrad is de ingang van het Nationale Park van Paklenica. Het Nationale Park omvat de zuidelijke bergketens van het Velebit Gebergte. De regio heeft een uitzonderlijke diversiteit aan fauna en flora. Zo leven er in het gebied bruine beren, lynxen, gieren, zeearenden en nog vele andere zeldzame diersoorten.
In het Nationale Park zijn er twee indrukwekkende canyons. Dit zijn de canyon van de Velika Paklenica en de canyon van de Mala Paklenica. Beide canyons werden gecreŽerd door eeuwenlange erosie van water en wind. Ze zijn een mooi voorbeeld van een typisch karstlandschap met vele grotten en ondergrondse rivieren.


Wandelplezier
Het Paklenica Nationale Park biedt vooral veel mogelijkheden voor wandelaars, mountenbikers en bergbeklimmers. Er zijn tientallen uitgestippelde routes met een verschillende moeilijkheidsgraad en tijdsduur.
Kaarten van het Nationale Park kunnen aan de inkom gekocht worden of via internet verkregen worden.
De toegangsprijs voor een bezoek aan het park bedraagt 30 kuna. Vraag bij aankomst informatie over de weersomstandigheden en neem altijd water, een hoofddeksel en wandelschoenen mee.

Karstgrotten
De interessantste wandelroute is die van de Velika Paklenica Canyon. De route loopt door een nauwe canyon langsheen een klein riviertje tot aan Anica Luka. Hier vertrekt een smal pad naar de Manita Pec grot. Het duurt ongeveer 40 minuten om de grot te bereiken. De Manita Pec is zeker en vast een bezoek waard. De grot heeft maar liefst een diepgang van 175 m.
Een bezoek van de grot is enkel onder begeleiding van een gids toegelaten. De rondleidingen vinden plaats tussen 10u en 13 u en duren ongeveer 20 minuten.
De toegang tot de grot is inbegrepen in het inkomticket.

Watermolens
Op de terugweg naar de parking kan er nog een bezoek gebracht worden aan de oude watermolens. In de 19e eeuw werden er op de rivier 7 watermolens gebouwd. De ramica molen is nog steeds in functie.
De volledig wandeling, met een bezoek aan de grot,heeft een tijdsduur van ongeveer 4 uur.

Eetgelegenheid
Om iets te gaan eten kan men best in het centrum van Starigrad Paklenica terecht. Hier zijn talrijke leuke restaurants op een wandelafstand van de kust.

Bereikbaarheid
Het Nationale Park van Paklenica is makkelijk te bereiken. De ingang van het park is gelegen op 4 km ten zuiden van Starigrad Paklenica. Het Nationale Park staat overal goed aangeduid.
Nabij de ingang van het park is er ruime parkeergelegenheid.

Reistijden
Zadar naar Starigrad Paklenica: 60 min.
Karlobag naar Starigrad Paklenica: 60 min.
Pag naar Starigrad Paklenica: 80 min.
äibenik naar Starigrad Paklenica: 120 min.

Links
www.paklenica.hr


NP Paklenica weergeven op een grotere kaart

desktop
Logo Made in Flanders vandaag 26-1-22, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders