>

Bezoek aan Split

Wat : Bezoek van het historische centrum van Split
Waar : Split, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om Split in een halve of volledige dag te bezoeken

Diocletianus
De stad Split is de hoofdstad van Dalmatië. Het is een boeiende studentenstad met een prachtig historisch centrum. Het oude centrum werd binnen de stadsmuren van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus gebouwd.
In de stad zijn er vele bezienswaardigheden die uit de Romeinse en Middeleeuwse periode dateren. Door het rijke culturele erfgoed wordt de stad sinds 1979 door de Unesco beschermd.

Vestibul
Een stadsbezoek start men best op de populaire “Riva”, de wandeldijk van Split. Na een 50-tal meter is er aan de rechter zijde een oude stadspoort. Zo komt men via de Severovastraat tot aan het Vestibul, een met koepel overdekte bouwwerk, waar men kan door wandelen.
Naast het Vestibul is de ingang naar de Romeinse kelders. Die dankzij de vele souvenirwinkeltjes op een overdekte bazaar lijken (open van 8 tot 21u).

De kathedraal
Niet ver van het Vestibul is het Peristil. Dit is een wondermooi plein dat langs beide zijde met een zuilengalerij versierd wordt. Onder de bezienswaardigheden zijn er twee sfinxen die uit Egypte afkomstig zijn.
Naast het Peristil is de Sv. Dujam kathedraal, die oorspronkelijk als mausoleum voor de keizer gebouwd werd. De 57 m hoge klokkentoren kan bezocht worden. Van op het hoogste punt van de toren heeft men een indrukwekkend uitzicht over het historische centrum van Split (open van 8 tot 20u).

Het Papalic Paleis
In Split zijn er enkele interessante musea. Om een goed overzicht te krijgen van de rijke geschiedenis van de stad kan men in het stadsmuseum “Gradski Muzej” terecht. Dit museum is in het Papalic Paleis gehuisvest, het mooiste paleis van de stad.
Men bereikt het door de Dioklecijanovastraat te volgen. Na 25 m is de Papalicevastraat aan de rechter zijde, waar het stadsmuseum gelegen is. De openingsuren zijn van 9 tot 16u van maandag tot vrijdag, van 10 tot 12u in het weekend.

Populairste winkelstraat
Net buiten de muren van het Keizerlijk Paleis is het Narodni Trg, “het Plein der Natie”. Dit is het centrum van het middeleeuwse stadsgedeelte. In de omgeving van het plein zijn er mooie renaissance paleizen, die hier door rijke patriciërsfamilies gebouwd werden.
Wandelend door de steegjes komt men al snel op de Marmontovastraat, dit is de populairste winkelstraat van de stad.
Indrukwekkend is ook het Trg Republike, “het Plein van de Republiek”, waar het “Prokurative” gevestigd is. Dit is een groot gebouw met zijvleugels die met zuilengalerijen versierd zijn.

Eetmogelijkheden
In het oude stadscentrum zijn er talrijke restaurants. Ten midden van Romeinse ruďnes kan er van de Dalmatische keuken genoten worden.

De inwoners van Split genieten het liefst van een kop koffie of een maaltijd op de “Riva”. Hier heerst altijd een gezellige sfeer met mooi zicht op de jachthaven van Split.

Parkeergelegenheid
In Split is er ruime parkeergelegenheid vlak nabij het historische centrum. Op enkele meters van de stadsmuren is er een betaalparking. In geval deze vol staat kan men enkele honderd meters verder in de haven parkeren.

Reistijden
Trogir naar Split: 30 min.
Makarska naar Split: 60 min.
Primošten naar Split: 60 min.
Šibenik naar Split: 70 min.
Zadar naar Split: 100 min.
Knin naar Split: 110 min.


Split weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 27-1-22, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders