>

Bezoek aan Zadar

Wat : Bezoek van het historische centrum van Zadar
Waar : Zadar, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om Zadar in een halve of volledige dag te bezoeken

Schiereiland
De stad Zadar is gelegen in Noord-Dalmatië en behoort tot de gezelligste steden aan de Adriatische Kust. Het pittoreske stadscentrum ligt op een langgerekt schiereiland. Reeds in de Romeinse tijd was de stad van groot belang. Omheen het oude centrum werden in de middeleeuwen een stadsmuur opgetrokken, die nog steeds te bezichtigen is.

Gezellige pleintjes
Nabij het oude stadscentrum zijn er verschillende kleine parkings. Waardoor een stadsbezoek van op verschillende vertrekplaatsen kan gestart worden.
Als men in het zuidelijke stadsgedeelte parkeert kan men naar het Narodni Trg, “het Plein der Natie”. Dit is sinds de middeleeuwen het belangrijkste plein van de stad. Je vind er het renaissance stadhuis en het toeristische verkeersbureau is er gehuisvest. Hier kan een stadsplan verkregen worden.
Het Narodni Trg is één van de gezelligste pleintjes van de stad. Het is een aangename plaats om een koffie te drinken.

Markt
Het Narodni Trg is niet zo ver van de Groentemarkt, die slechts twee straten verder gelegen is, in de schaduw van de middeleeuwse vestingmuur. Op deze typische mediterrane markt, worden door de naburige dorpelingen verse groenten en fruit verkocht.
Ook zijn er hier kraampjes waar je mooie souvenirs kan kopen.

Het Romeinse Forum
In het noordelijke gedeelte van het schiereiland is het vroegere Romeinse Forum. Op dit plein zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
Hier is de Sint-Donatiuskerk, de grootste vroeg-romaanse kerk van Kroatië. Dit unieke bouwwerk kan iedere dag van 9 tot 13u en van 17 tot 19u30 bezocht worden.

De kathedraal
Om de hoek is de Širokastraat, de winkelstraat van Zadar. Hier is de wondermooie Heilige Anastasia Kathedraal. Vooral de romaanse noordelijke gevel is zeer indrukwekkend. De campanile van de kathedraal kan beklommen worden. Vanuit de klokkentoren heeft men een prachtig uitzicht over de stad Zadar en de naburige eilanden (inkom 15 kuna).

Mooiste zonsondergang ter wereld
Sinds kort heeft Zadar twee unieke trekpleisters. De Stad staat al lange tijd bekend voor zijn mooie zonsondergang, die door sommigen als de mooiste ter wereld beschreven werd.
Onlangs heeft men een architecturaal bouwwerk gemaakt waardoor deze ervaring nog mooier wordt. Het is een klank en lichtspel dat in samenwerking gaat met natuurelementen.
Aan de noordwestelijke kade is ook het zeeorgel. Dit is een orgel dat geluid maakt op het ritme van de golven van de Adriatische Zee.

Eetmogelijkheden
In het historische centrum zijn er vele restaurants. Vooral de steegjes rond het Narodni Trg zijn heel populair.

Bereikbaarheid
Het historische centrum van Zadar is eenvoudig te bereiken. Over heel de stad verspreid staan de toeristische wegwijzers “centar”, die u de weg naar het centrum wijzen.
Rond het stadscentrum zijn er vele kleine parkings. In de zomer is het echter niet zo voor de hand liggend om een parkingplaats te vinden.

Reistijden
Van Biograd naar Zadar: 25 min.
Van Šibenik naar Zadar: 50 min.
Van Primošten naar Zadar: 80 min.
Van Trogir naar Zadar: 80 min.
Van Split naar Zadar: 100 min.


Zadar weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 26-1-22, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders