>

Bezoek aan centrum Sibenik

Wat : Bezoek van het historische centrum van Šibenik
Waar : Šibenik, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om Šibenik in een halve of volledige dag te bezoeken

Šibenik
De stad Šibenik is in Midden-Dalmatië gelegen en is een belangrijke havenstad. In de middeleeuwen werd de stad amfitheatergewijs tegen een heuvel gebouwd. Het historische stadscentrum bestaat uit pittoreske steegjes en trapstraatjes die door renaissance paleizen en kerken omringt worden.

De Zagrebackastraat
Een bezoek van de stad Šibenik kan gestart worden vanaf het stadstheater, “kazalište”. Op de Zagrebackastraat zijn er vele bezienswaardigheden. De eerste kerk aan de rechter zijde is de orthodoxe Maria Hemelvaartkerk, waar mooie byzantijnse iconen te bezichtigen zijn.
Naast deze orthodoxe kerk zijn er nog enkele interessante katholieke kerken, die een bezoek waard zijn.

Het fort
De stad Šibenik was eeuwenlang een belangrijk strategisch punt voor de verdediging tegen de Turken. Hierdoor werden er vele forten gebouwd. Het grote Sv. Mihovil Fort is een stervormig vestingwerk dat hoog boven de haven uittoornt.
Het kan via het kleine “Sv. Luce” steegje bereikt worden. Na vele trappen komt men aan het kerkhof, dat in de schaduw van het fort gelegen is.
Van op het fort is er een indrukwekkend uitzicht op de rode daken van het historische centrum.

De kathedraal
Na een bezoek aan de vesting geraakt men eenvoudig tot aan het hart van het historische centrum. Daar is het Plein van de Republiek, Trg Republike Hrvatske, waar het prachtige renaissance stadhuis is.
Hier is ook de St. Jacobuskathedraal die sinds 2000 op de Unesco werelderfgoedlijst geplaatst werd. Dit is het mooiste gebouw van de stad. Ook het interieur en beeldhouwwerk is verbluffend.

De wandeldijk
In Šibenik is er een aangename wandeldijk waar er leuke cafeetjes zijn. Door de trappen van het Plein van de Republiek af te dalen komt men hier.
Op ieder uur van de dag heerst er een gezellige drukte en kan men hier de aangename sfeer komen opsnuiven.

Groene parken
Als men de wandeldijk in zuidelijke richting volgt, komt men langsheen mooie Venetiaanse paleizen. Het Paleis van de Graaf is het indrukwekkendste.
Op de wandeldijk is ook het monument voor de gesneuvelde soldaten.
Na een 200m komt men aan de Vladimira Nazorastraat. Naast deze straat loopt een prachtig terrasvormig park. Dit is de eenvoudigste weg om terug tot aan het stadstheater te komen.

Gezellige restaurants
In de smalle steegjes rond de Zagrebackastraat zijn er vele restaurants. Vooral op warme zomerdagen zijn deze schaduwrijke straatjes een toevluchtsoord.
Gezellig zijn ook de restaurants op de wandeldijk. Op de terrasjes kan men genieten van een verbluffende uitzicht.

Parkeergelegenheid
Vooral rond de Kralja Zvonimirastraat en nabij het stadstheater zijn er ruime parkings. Tevens is dit een goede uitvalsbasis om het historische centrum te bezoeken.

Reistijden
Trogir naar Šibenik : 30 min.
Primošten naar Šibenik : 30 min.
Zadar naar Šibenik : 50 min.
Knin naar Šibenik : 60 min.
Split naar Šibenik : 70 min.
Makarska naar Šibenik : 130 min.

Links
Toeristiche Dienst Sibenik

Sibenik weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 26-1-22, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders