>

Dagtrip naar eiland Brac

Wat : Bezoek van het eiland Brac
Waar : Brac, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : in de Supetar en Bol
Tijd : halve dag tot één dag

Het eiland Brac
Het eiland Brac is het meest bergachtige eiland van Kroatië. Het landschap is er erg afwisselend met ruige kalkrotsen, vruchtbare valleien en parelwitte stranden.
Buiten al het natuurlijke schoon heeft Brac ook een rijk cultureel erfgoed. Op het eiland zijn er talrijke pittoreske dorpjes die in witte kalksteen opgetrokken zijn.
Het eiland Brac biedt veel mogelijkheden voor een actieve vakantie. Vooral wandelliefhebbers komen er volledig aan hun trekken.


De “Gouden Hoorn” in Bol
Het strand van Bol is de bekendste bezienswaardigheid op het eiland Brac. Net buiten het centrum van Bol is de “Gouden Hoorn”, een 630m lang kiezelstrand dat naar gelang van de stroming van vorm verandert. Het hele gebeuren is een waar natuurfenomeen dat iedere nieuwsgierige bezoeker verbijsterd.
Het kiezelstrand van Bol wordt beschouwd als het mooiste strand van het land. Omwille van de bekendheid kan het op het strand gedurende de zomermaanden vaak erg druk zijn.
Wie de drukte wil ontvluchten kan terecht op de vele kleine strandjes die er in de omgeving rond Bol gelegen zijn.

Het mystieke klooster van Blaca
Tot de mooiste culturele bezienswaardigheden behoort zeker en vast het klooster van Blaca. Het klooster werd in de 16e eeuw gesticht en is één van de meest unieke plaatsen aan de Dalmatische Kust.
Er zijn twee manieren om tot bij het klooster te geraken. Men kan per auto naar Murvica rijden, dat op een 5 tal km ten westen van Bol gelegen is. In Murvica is er ruime parkeergelegenheid. Hier vertrekt het kleine pad dat langsheen de kust naar het klooster loopt. Na ongeveer twee uur wandelen komt men in de haven van het klooster aan. Vanaf hier is het nog een half uur klimmen naar het klooster dat halverwege de heuvel gelegen is.
In de zomermaanden varen er boten vanuit Bol naar dit haventje. Zo kan het eerste gedeelte van de wandeltocht vermeden worden. In het klooster is een museum ingericht. Inkom 20 kn.

Vidova Gora
Een andere prachtige wandeling is die naar Vidova Gora, het hoogste punt van het eiland. Bij de parochiekerk van Bol loopt er een wandelpad naar de steile berg. Het is een vrij lastig traject met vele rotsstenen en weinig schaduw.
Bescherm u voldoende tegen de zon en voorzie een voorraad water voor onderweg.
Op de top van de berg wordt men beloond met een prachtig panorama over de “Gouden Hoorn” in Bol en de naburige eilanden.

Škrip
In het noorden van Brac, niet zo ver van Supetar, ligt het dorpje Škrip. Het schilderachtige dorpje is hoog in de heuvels gelegen. Het is de oudste nederzetting op het eiland.
Er zijn restanten van Illyrische en Romeinse vestingen te bezichtigen. Ook is er een Venetiaans fort met verdedigingstoren.
In een paleis uit de 16e eeuw is het Museum van Brac gehuisvest. Hier worden de vele archeologische vondsten tentoongesteld.
Het museum is iedere dag open van 10u tot 18u. De inkom bedraagt 10 kn.

Eetgelegenheid
In alle toeristische dorpjes is er een ruim aanbod aan eetgelegenheid. Nabij de “Gouden Hoor” in Bol en aan de havenkade van Supetar zijn er enkele gezellig, aantrekkelijke restaurants.

Veerdiensten
Het eiland Brac kan vanuit twee havens bereikt worden. Vanuit Split gaan er 10 veerdiensten per dag richting Supetar, in het noorden van Brac. De reisduur bedraagt ongeveer 1 uur.
Tussen Makarska en Sumartin zijn er 5 overtochten per dag. De reisduur bedraagt 35 minuten.
dienstregeling ferryboten

Reistijden
Makarska naar Sumartin: 30 min.
Makarska naar Bol: 100 min.
Split naar Supetar: 60 min.
Split naar Bol: 105 min.


Brac - eiland weergeven op een grotere kaart

desktop
Logo Made in Flanders vandaag 19-5-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders