>

Twee dagen in Dubrovnik

Wat : Bezoek van Dubrovnik.
Waar : Dubrovnik, Dalmatië, Zuid-Kroatië.
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken.
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om Dubrovnik twee dagen te bezoeken.

Dubrovnik
Een bezoek van de oude stad in Dubrovnik is tijdens een verblijf in Zuid-Kroatië een echte must. Dubrovnik is echter niet alleen “de Oude Stad”. De omgeving met zijn vele eilanden en ruwe berglandschappen bieden een prachtig decor waar men kan genieten van de schoonheid van de natuur. Men kan er naar de naburige eilanden voor een dagje aan zee of naar de berg Srd voor een wandeling in de natuur.


Forten en Kloosters
De populairste toeristische trekpleister van Dubrovnik is de middeleeuwse Oude Stad. De belangrijkste bezienswaardigheden kunnen op een dag bezocht worden. Zoals de indrukwekkende stadsmuur, de historische musea, forten en kloosters. Voel de echte mediterrane sfeer in de smalle steegjes van de stad. Men kan er lekker uit eten in de vele visrestaurants die er over heel het oude centrum verspreid zijn.

Fort Imperial
Voor de wandelliefhebbers zijn er in Dubrovnik enkele mooie uitgestippelde routes. De meest interessante is de kruisweg naar het Fort Imperial. Het door Napoleon gebouwde fort prijkt trots boven de stad uit.
Het wandelpad naar het fort kan men vanuit de Oude Stad bereiken door de “Iza Grada straat” te volgen. Na het passeren van het brandweergebouw “Vatrogasci” volgt men het kleine steegje “Od Srda” dat tot aan de hoofdweg loopt. Aan de overkant van de hoofdweg staat de wandelroute “Srd-Fort Imperial” aangeduid. Hier loopt een smal kronkelpad, na iets meer dan een uur klimmen komt men bij het fort aan. Van waar men een adembenemend uitzicht heeft over de hele stad en de naburige eilanden.
Het fort is ook per auto te bereiken. Volg de hoofdweg van Dubrovnik richting Cavtat. Na 3 km sla links af naar het dorpje Bosanka. Na enkele minuten is men op de top van de berg.

Natuurreservaat Lokrum
Het eiland Lokrum is het dichts bij de Oude Stad gelegen eiland. Het kan vanuit de haven van de Oude Stad in 25 min. bereikt worden. Lokrum is sinds enkele jaren een beschermd natuurreservaat. Op het eiland is er een botanische tuin met reusachtige eucalyptusbomen. Tot het culturele erfgoed behoort het middeleeuwse Benedictijnenklooster en het Fort Royal dat hier in 1806 door Napoleon gebouwd werd.
Op het eiland is er ook veel strandplezier. Er zijn aangename rotsstranden of men kan een duik nemen in de “Dode Zee”, een zoutmeer dat via ondergrondse kanalen met de zee verbonden is.

Strandplezier
In Dubrovnik kan er van de zon en zee genoten worden. Het bekendste strand is gelegen vlak bij de Oude Stad. Het Banje strand is een groot kiezelstrand met zicht op de stadsmuren van de stad.
Met ‘bus 6’ kan men naar het nieuwe stadsgedeelte waar er ook nog enkele mooie stranden zijn. Stap af bij de het postkantoor van Lapad. Via de gezellige autovrije Šetalište Kralja Zvonimira komt men aan het Uvala strand, dat populair is bij de locale bevolking.
Als men ‘bus 6’ tot aan de eindhalte neemt, komt men aan Hotel President. Aan dit hotel is er tevens een prachtig kiezelstrand dat tot de beste van de stad behoort. Van op het strand is er een mooi uitzicht op de Elafiti archipel met de mooiste zonsondergang van de stad.
Zandstranden zijn er in Dubrovnik echter niet. Hiervoor moet men naar de naburige Elafiti archipel.

Busverbindingen
In de stad is er een uitgebreid busnetwerk, dat de verschillende stadsdelen met elkaar verbindt.
Met ‘bus 1A, 1B, 1C en 3’ komt men van de Oude Stad naar de haven van Gruž.
Om van de Oude Stad naar Babin Kuk (Lapad)te gaan neemt men ‘bus 6’. Er is een busverbinding van Babin Kuk naar de haven van Gruž met ‘bus 7’. (Bustickets kan men aan de kiosk kopen voor 8 kuna of op de bus voor 10 kuna.)
Om naar Fort Imperial op de berg Srd te gaan, kan men ‘bus 11’ nemen. Die van de Ploce Poort aan de Oude Stad naar het dorpje Bosanka rijdt.

Veerboten
Vanuit de Oude Stad zijn er goed verbindingen met het eiland Lokrum. Van 8 tot 20u zijn er om het halve uur veerboten die tussen de Oude Stad en Lokrum pendellen. Kostprijs 40 kuna heen en terug.
Per boot kan er ook naar Cavtat gevaren worden. Vanuit de haven van de Oude Stad vertrekken er om 11u00, 13u00, 15u00 en 18u00 boten naar Cavtat. www.adriana-cavtat.hr

Reistijden
Cavtat naar Dubrovnik : 30 min.
Ston naar Dubrovnik : 60 min.
Grens Montenegro naar Dubrovnik : 45 min.

Links
www.tzdubrovnik.hr
www.citywallsdubrovnik.hr


Grotere kaart weergeven


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 19-5-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders