>

Eén dag in Dubrovnik

Wat : bezoek van de oude stad, rondgang over stadswallen.
Waar : Dubrovnik, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : meer dan voldoende mogelijkheid tot eten en drinken
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om de oude stad in één dag te bezoeken

Dubrovnik
Dubrovnik is de hoofdstad van de zuidelijkste regio van Kroatië. Dankzij de mooie historische gebouwen wordt de stad vaak ook wel “de Parel van de Adriatische Zee” genoemd. Het oude stadscentrum is een waar paradijs voor iedere kunst- en cultuurliefhebber. In de stadsmusea kan men kennismaken met het rijke verleden van de in de middeleeuwen onafhankelijke stadsstaat Dubrovnik.

Middeleeuwse stadsmuur
Tijdens een dagbezoek aan Dubrovnik mag men een wandeling op de stadsmuren zeker niet missen. De totale lengte van de stadsmuur is 1920m. Het duurt ongeveer een tweetal uur om de volledige wandeling rond het oude centrum te doen. In de zomer moet er rekening gehouden worden met de warme temperaturen. Op de stadsmuur is er nergens beschutting voor de zon, waardoor een bezoek van de muur tussen 12 en 16u af te raden is.
Er zijn drie ingangen naar de stadsmuur. De populairste is degene die nabij de Pile Poort gelegen is. Ook is er een ingang nabij de Ploce Poort en in de haven. De toegangsprijs bedraagt 50 kuna (+/- € 7).

Kunst en architectuur
In de oude stad zijn er vele interessante musea. Tijdens een dagbezoek is de tijd echter te beperkt om ze allemaal te bezoeken. Het rectorenpaleis mag zeker niet gemist worden. In dit museum is er een rijke collectie van wapens, schilderijen, klederdracht en authentiek meubilair (open van maandag tot zaterdag van 9 tot 14u).
Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan het Dominicaanse klooster niet te missen. Het museum herbergt de grootste schilderijverzameling in de stad. Men kan er kennis maken met de meesterwerken van de Renaissance School van Dubrovnik.

Barokke kerken
Dubrovnik heeft nog vele bezienswaardigheden die men niet mag missen. Een wandeling op de Stradun, de hoofdstraat van de oude stad, is een echt must. Hier zijn er vele gezellige souvenirwinkeltjes.
Nabij de klokkentoren, aan het verste einde van de Stradun, is er het plein waar de zuil van de Ridder Roland staat. Hier is de Sint-Blasiuskerk die gratis kan bezocht worden.
In de verte is een ander staaltje van architectuur, de kathedraal. In de kathedraal is een meesterwerk van Titiaan gehuisvest, ook is er een rijke schatkamer waar vergulde relikwieën kunnen bewondert worden.

Mediterrane markt
Van af de kathedraal komt men vrij eenvoudig tot op het nabijgelegen Gunduliceva Poljanaplein. Hier is er iedere morgent een typische mediterrane markt. Waar men de overheerlijke locale groenten en fruitsoorten kan kopen.
Op dit plein zijn er pittoreske barokke trappen die naar het Jezuïetencomplex lopen. Vooral de Sint-Ignatiuskerk met zijn mooie barokke fresco is een bezoek waard.

Gastronomie
Het aanbod aan eetgelegenheid is in Dubrovnik zeer ruim. Vooral de Prijeko straat geniet van bekendheid. Hier zijn er vele visrestaurants.
Ook in de haven zijn er enkele restaurants die de Dalmatische specialiteiten aanbieden.

Bereikbaarheid
De oude stad van Dubrovnik is makkelijk te bereiken. Op de toeristische bewegwijzering wordt die vaak als “Grad” of “Stari Grad” gemarkeerd.
Nabij de oude stad is er parkeergelegenheid maar de capaciteit hiervan is vaak niet genoeg om de drukte in de zomermaanden op te vangen. Hierdoor is het mogelijk dat men op een andere parking moet parkeren die wat verder van de oude stad gelegen zijn. Parkeer u echter nergens wild want het wegslepen van verkeerd geparkeerde auto’s door de sleepdienst gebeurt heel frequent.
Het oude stadscentrum is met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Vanuit alle hoeken van de stad zijn er busverbindingen naar de Pile Poort. (http://www.libertasdubrovnik.hr)

Reistijden
Dubrovnik (nieuwe stadgedeelte) naar het oude stadcentrum: 10 min.
Cavtat naar de oude stad: 30 min.
Ston naar de oude stad: 60 min.
Grens Montenegro naar de oude stad: 45 min.

Links
www.tzdubrovnik.hr
www.citywallsdubrovnik.hr


Grotere kaart weergeven









desktop
Logo Made in Flanders vandaag 18-9-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders