>

Dagtrip naar eiland Hvar

Wat : Bezoek van het eiland Hvar
Waar : Hvar, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : in de haven van Hvar
Tijd : halve dag tot één dag

Het lavendeleiland Hvar
Het eiland Hvar behoort tot de mooiste en interessantste eilanden van het land. De authentieke dorpjes, de vele wijngaarden en de lavendelvelden geven Hvar een ongeëvenaarde charme.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse steden Hvar en Starigrad. Tevens is het heuvelachtige binnenland met zijn pittoreske dorpjes een bezoek waard.


Starigrad
De stad Starigrad is gelegen aan een rustige baai in het noordwesten van het eiland. Aan de kade van de haven is het met zijn vele terrasjes zeer gezellig vertoeven.
De echte charme van Starigrad kan het beste al kuierend door de straten ontdekt worden. Vooral in het zuidelijk stadsgedeelte zijn er mooie patriciërshuizen die met kleurrijke bloemen versierd zijn.
Bezienswaardig is vooral het Slot Tvrdalj en het Dominicaanse klooster. Het Slot Tvrdalj is een ommuurd paleis met een wondermooie binnentuin die omheen een waterbassin is gebouwd . Tijdens de zomermaanden kan het van 10u tot 13u en van 18u tot 20u bezocht worden. De inkomprijs bedraagt 10 kuna.
Na een kort bezoek aan Starigrad komt men na 20 minuten rijden in Hvar aan.

Wijngaarden en pittoreske dorpjes
De mooiste stad van het eiland is de stad Hvar. Deze is in het westelijke gedeelte van het eiland gelegen. Op de weg van Starigrad naar Hvar rijdt men doorheen een heuvelachtig landschap dat met wijngaarden begroeit is. Hier wordt de befaamde Bogadanuša wijn verbouwd.
Niet zo ver van de stad Hvar zijn er grote lavendelvelden, die het landschap in juni volledig paars kleuren. Het eiland Hvar is een ware kruidentuin. Naast lavendel is er een overvloed aan tijm, rozemarijn en salie.

Het mondaine Hvar
De stad Hvar is de belangrijkste toeristische trekpleister van het eiland. Het is een mondaine havenstad met een indrukwekkende historische stadskern. Een bezoek van de stad start men best van op het Sveti Stjepanplein. Dit met witte plaveisteen bedekte plein vormt de hoofdstraat van de middeleeuwse benedenstad.
Hier is de mooie Sint-Stefanuskathedraal met zijn rijk versierde renaissance façade. De schatkamer van de kathedraal met vele waardevolle relikwieën en schilderijen kan bezocht worden. De openingsuren zijn van 9u tot 12u en van 17u tot 19u. De toegangsprijs is 10 kuna.

De omwalde bovenstad
In de straatjes omheen het Sv. Stjepanplein zijn vele bezienswaardige patriciërshuizen. Dit stadsgedeelte behoort tot de oorspronkelijke bovenstad en is volledig door stadsmuren omwald.
Nabij het dominicanenklooster loopt er een klein pad. Het pad klimt tussen de agaven tot hoog boven de oude stad. Na een wandeling van ongeveer 40 minuten komt men tot aan het Španjola Fort. Het uitzicht over Hvar en de naburige Pakleni Eilanden is adembenemend.
Het 16e eeuwse fort met zijn middeleeuwse kerkers kan bezocht worden. De openingsuren zijn van 9u tot 20u. Inkom 10 kuna.

De gezellige havenkade
Na het bezoeken van het fort gaat men terug naar het hoofdplein. Vlakbij het toeristische informatiebureau is de Riva. Deze mooie kustweg loopt langsheen de vele villa’s van de zeevaarders van de stad. Na een 500m wandelen komt men aan het Franciscanenklooster, hier is een van de mooiste musea van de stad gehuisvest .
In het museum worden historische schilderijen, fresco’s en muntstukken tentoongesteld. Zeer kostbaar is de atlas van Ptolemaeus die in 1524 in Nürnberg gedrukt werd.
Het klooster heeft een bezienswaardige tuin met een cipres die meer dan 400 jaar oud is.

Veerdiensten
Het eiland Hvar kan vanuit twee havens bereikt worden. Vanuit Split gaat er 5 maal per dag een ferry naar Starigrad (duur 1u40min.).
Ook vanuit Drvenik, aan de Makarska Rivièra, gaat er een ferry naar het eiland Hvar. De tocht van Drvenik naar Sucuraj duurt ongeveer een half uur.
De uurroosters en prijzen kunnen teruggevonden worden op de website van de Kroatische Nationale Rederij, Jadrolinija.
dienstregeling ferryboten

Eetgelegenheid
In de haven van Hvar en op het Sv. Stjepanplein is een ruim aanbod aan restaurants. De prijzen en menu’s variëren zeer sterk.
Als men graag de locale specialiteiten wil proeven dan is Konoba Menego een aanrader. Het is gelegen op de trappenweg naar het Fort. Alle maaltijden worden met behulp van locale producten bereid.

Reistijden
Drvenik naar Sucuraj: 30 min.
Makarska naar Sucuraj: 60 min.
Split naar Starigrad: 100 min.
Starigrad naar Hvar: 20 min.
Sucuraj naar Hvar: 70 min.

Hvar weergeven op een grotere kaart

desktop
Logo Made in Flanders vandaag 19-5-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders