>

Bezoek aan Eiland Lokrum

Wat : Bezoek van het eiland Lokrum
Waar : Lokrum, Dalmatië, Zuid-Kroatië
Eten en drinken : mogelijkheid tot eten en drinken in het Benedictijnse klooster
Tijd : deze ‘op stap’ is een handleiding om het eiland Lokrum in een halve dag te bezoeken

Het eiland Lokrum
Lokrum is het dichts bij Dubrovnik gelegen eiland. Dit stukje ongerepte natuur werd in 1964 tot beschermd natuurreservaat uitgeroepen.
Het eiland ligt op een steenworp van de Oude Stad van Dubrovnik. Toch is het een oase van rust die in sterk contrast staat met de drukte van de stad.
Op minder dan een half uur varen komt men in de haven van Lokrum aan. Daar begint de verkenningstocht van dit onbewoonde eiland.

De botanische tuin
Op korte wandelafstand van het haventje is de exotische botanische tuin. Met vele zeldzame plantensoorten lag de tuin aan de basis van de oprichting van een beschermd natuurgebied.
In de botanische tuin zijn er meer dan 500 verschillende plantensoorten. Een groot aantal zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en Australië.
Op het eiland zijn maar liefst 70 verschillende eucalyptussoorten. Nergens anders in Europa zijn er zoveel soorten eucalyptusbomen te samen te vinden.
Zeer mooi zijn ook de vele cactussen en agaven die uit Latijns-Amerika afkomstig zijn.

Fort Royal
Over heel het eiland zijn er uitgestippelde wandelpaden. Voor wandelaars en natuurliefhebbers is Lokrum een waar paradijs.
Er loopt zelfs een aangenaam wandelpad naar het hoogste punt van het eiland. Hier staat het Fort Royal, een stevige uitkijktoren die in 1806 door het leger van Napoleon gebouwd werd.
Als je de toren beklimt heb je een indrukwekkend uitzicht op de Oude Stad van Dubrovnik en de nabije omgeving.

Het Benedictijnenklooster
Een andere bezienswaardigheid is het voormalige benedictijnenklooster, waar nu een restaurant en café gevestigd is.
De benedictijnen waren voor het eiland van groot belang. Zij startten reeds in de 12e eeuw met de aanleg van de botanische tuin.
In het benedictijnenklooster worden vaak kunsttentoonstellingen gehouden. Kunstliefhebbers kunnen hier kunstwerken van locale artiesten komen bezichtigen.

De Dode Zee
Op Lokrum is er een bewonderingswaardig natuurfenomeen. Het is een klein meer dat via ondergrondse kanalen met de zee verbonden is. Het zoute meer wordt door de locale inwoners vaak ook wel de “Dode Zee” genoemd. Er bestaat de mogelijkheid om in het warme meer te zwemmen.

Nudistenstrand
Niet zo ver van de “Dode Zee” is het strand van Lokrum. Het door pijnbomen omzoomde strand bestaat uit vlakke rotsen waar het comfortabel vertoeven is.
In het zuidoostelijk gedeelte van het eiland is er een strand dat voor naturisten is ingericht. Dit is één van de oudste nudistenstranden van het land.

Bereikbaarheid
Vanuit de Oude Stad van Dubrovnik zijn er goede verbindingen met Lokrum. Tussen 8 en 20u zijn er om het halve uur boten die tussen de stad en het eiland pendellen.
De kostprijs voor een retourticket bedraagt 40 kuna. Op het ticket staat een plattegrond die het u makkelijker maakt zich op het eiland te oriënteren. Tevens staan er op het eiland vele wegwijzers die u helpen de weg te vinden.

Reistijd
Per boot van Dubrovnik naar Lokrum : 25 min.
Van Cavtat (per boot via Dubrovnik) naar Lokrum : 50 min.
Van Ston (per boot via Dubrovnik) naar Lokrum : 80 min.

Links
www.lokrum.hr
Touristische dienst Dubrovnik


Lokrum - eiland weergeven op een grotere kaart


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 4-12-23, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders