>

Via Keulen naar Krk (Rijeka)

Deze zomer ging het weer richting Kroatie. Na vele jaren met de wagen, zowel 's zomers als in de winter, ging het dit jaar met het vliegtuig.
Niet dat dit de eerste maal was met het vliegtuig. Toen ik enkele jaren terug op 't laatste besloot om toch nog een week naar Kroatie te gaan, boekte ik via internet een ticket bij Lufthansa. Via Brussel ging het toen naar Zagreb met een overstap in Munchen op de heenreis en in Frankfurt op de terugreis. Toen was dat nog een vliegtuigreis aan 'normale' tarieven. Twaalfduizend belgische franken betaalde ik toen nog. Vanuit Zagreb nam ik dan de bus naar Rijeka. Een rit van meerdere uren door Gorski Kotar.HLX - German Wings - Ryanair
Dezer dagen gaat het echter nog veel beter. Je hebt verschillende mogelijkheden om goedkoper (en sneller) naar Kroatie te vliegen. Ryanair is er één van (naar Treviso dan). German Wings vanuit Keulen/Bonn naar Zagreb is ook een goede oplossing, maar sinds het voorjaar van 2005 is er nu ook HLX (Happag Lloyd), ook vanuit Keulen/Bonn. Deze goedkope luchtvaarmaatschappij vliegt rechtstreeks naar Rijeka.

Een klein overzichtje van deze route en wat er zoal bij komt kijken.
Vertrekken vanuit de luchthaven Keulen-Bonn lijkt misschien niet zo interessant gezien de afstand, maar er zijn ook voordelen. Om te beginnen ligt deze luchthaven wel niet in Vlaanderen of Nederland. Dit is een nadeel tenzij je natuurlijk in Limburg woont, dan is het dichterbij dan bv Schiphol of Brussel.

Goedkoop parkeren
Goed, wat zijn dan de voordelen zul je zeggen ? Ten eerste is er het parkeerprobleem : parkeren in Zaventem is duur. Parkeren in Keulen/Bonn is goedkoop. Een voorbeeld : één week parkeren kost in Keulen 25 euro, in Zaventem (langparkeren) kost dit minimum 60 euro (carparkhotel) tot 91 euro aan de luchthaven zelf op de goedkoopste parking. Carparkhotel (http://www.carparkhotel.com/) is wel aan te bevelen als je dan toch in Zaventem vertrekt.
Ik parkeerde in Keulen 14 dagen en betaalde 40 euro. Je laten brengen kost je meer aan brandstof.

De luchthaven van Keulen/Bonn is geen kleine luchthaven. Desalnietemin vind je vrij gemakkelijk je weg. Inchecken gebeurt bij de meest luchtvaartmaatschappijen volgens het systeem van alle balie's voor alle vluchten. Dit wil zeggen dat je niet moet zoeken aan welke balie je moet inchecken, je kan het aan elke balie. Verder is deze luchthaven zowat hetzelfde als alle andere moderne luchthavens.

Snelle luchthaven
Een tweede voordeel van Keulen/Bonn is dan weer de rechtstreekse vluchten naar Rijeka. Voor vakantiegangers naar het noorden van Kroatie en voornamelijk dan de Kvarnerbaai is dit de gedroomde eindbestemming. De luchthaven ligt op het eiland Krk vlakbij Rijeka op slechts een paar kilometers van de brug die het eiland verbindt met het vasteland. Vanop de luchthaven naar Rijeka is het ongeveer 30 minuten rijden. De luchthaven zelf is klein, de landingsbaan is aan de korte kant, en het aantal vluchten is zo laag dat je je absoluut niet van vlucht kan vergissen. Er is maar 1 incheckbalie, 1 gate en meestal ook maar 1 vliegtuig. Simpel en snel dus. En dat is dan het derde voordeel.

Meer over Keulen/Bonn vind je hier : naar Kroatie met het vliegtuig


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders