>

Gorski Kotar

Al jaren ga ik op reis naar kroatiŽ. 's Zomers is het vooral de zee die mijn voorkeur geniet. Maar ook het binnenland van bv IstriŽ is een uitstap waard. Toch moet je ook eens de bergen van Gorski Kotar intrekken. Deze bergketen die zich 'achter' Rijeka bevindt is de moeite waard. Tot over enkele jaren moest je er wel door om van Rijeka naar Zagreb te rijden. Nu met de nieuwe autosnelwegen moet je er weliswaar ook nog door, maar gaat het zoveel vlugger en comfortabeler. Zonder autosnelweg was het dan wel trager, maar je wou dan ook weer zo snel mogelijk 'ter bestemming' zijn. Dus stoppen om van de natuur te genieten was er toen ook niet bij. Behalve dan als je stoppen voor een stuk schaap of varken van 't spit te eten met plaatselijk nat ook klasseert onder genieten van de natuur...Ik wel, maar ja...

Afkoelen in de bergen
Dus deze zomer ben ik even langsgeweest in Gorski Kotar. De natuur is er in ťťn woord prachtig ! Ook in de winter moet het er heerlijk vertoeven zijn. Als je het groen aanschouwd kan je je moeilijk voorstellen dat een hondertal kilometer verder er eilanden zijn die er zo dor uitzien als een woestijn. Dit is trouwens een van de troeven van KroatiŽ : de verscheidenheid. Je kan in Gorski Kotar genieten van iets minder 'hete' temperaturen en een wandeling maken in de schaduw van de bossen, genietend van de rust, en op een uurtje rijden ben je terug in het drukke levendige toeristische Opatija, genietend van de volle zon en zee. Rij je nog wat verder, dan kan je je cultuurbaggage aanvullen in de vele middeleeuwse steden van IstriŽ met hun rijke geschiedenis : Rovinj, Buzet, Motovun, Pula, Pazin en nog vele andere.

Tussen Kerst en Nieuw...
's Winters is Gorski Kotar niet bepaald een ski-paradijs (al kan je er op sommige plaatsen wel aan alpijns skieen doen), maar deze mooie omgeving in een wit pak is ideaal om de Kerst- en Nieuwjaarsdagen door te brengen. En ben je de vrieskou even beu, dan is het slechts een uurtje rijden naar het milde klimaat aan zee, waar je waarschijnlijk nog op een terrasje uw koffie kan drinken.

Vervelen moet je je zeker niet in Gorski Kotar. Ben je het wandelen moe en zit je door je boekenvoorraad, bezoek dan eens de grotten van Lokve (Lokvarka en Lipa) of huur een mountainbike, een kano of maak een ritje te paard.

Wat je zeker niet mag vergeten is om af en toe eens te eten en te drinken. In Fuzine is er een goed restaurant met 'beer' op het menu. Zeker eens proeven !

Bart - Oudenaarde.

Meer informatie over Gorski Kotar


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders