>

Wintertrip 2005

Dag 1 - vertrek op zondag
Voor deze trip naar KroatiŽ koos ik dit maal niet voor de low-cost-maatschappij Ryanair, maar voor het eveneens goedkopere Germanwings. De reden is simpel. Als je via Charleroi reist eindig je in Treviso. Ook wel te doen, maar aangezien Zagreb nu op minder dan 2 uur rijden van Rijeka ligt (zie nieuwe snelwegen), is het handiger om te landen op Zagreb.
Nadeel is dan weer dat je van in Keulen moet vertrekken. Van in Aalst is dat twee uur dertig minuten rijden. Parkeren op de luchthaven is niet zo duur. Voor een ganse week - van zondag tot zondag - betaalde ik 22 euro. Deze langetermijnparking lig op een 200-tal meter van de vertrekhal en is bereikbaar te voet (baggagewagentjes zijn voorzien) of met een shuttle-taxi. Betalen doe je aan de automaat of aan de kassa met alle mogelijke betaalmiddelen. (Ter vergelijking : de goedkoopste oplossing in Zaventem kost je 84 euro).

Het inchecken bij Germanwings ging verbazend snel. De verschillende incheckbalies zijn niet ingedeeld per vlucht. Je kan dus aan elke balie terecht voor elke vlucht. Dit maakt een snelle en vlotte bediening mogelijk. De vlucht vertrok stipt op tijd en we kwamen dan ook stipt op tijd aan in Zagreb.

Zagreb
De luchthaven van Zagreb is klein. Dit maakt ze dan ook snel. Bij aankomst eerst door de politiecontrole en dan naar de baggagehal. Daar was het niet wachten op de valiezen, neen deze wachtten reeds op ons !! De 'carina' - de Kroatische Douane - had er ook niet veel zin in die zondag dus ook dat ging zeer vlug.

Auto Huren
In de aankomsthal (en tevens ook vertrekhal) zijn er standjes van de verschillende autoverhuurfirma's. Ik huurde via internet een VW Polo bij Sixt. Ook daar ging alles vlot. Na de nodige documenten voorgelegt te hebben (id-kaart, rijbewijs en credit-kaart) ging de bediende mijn wagen oppikken in de car-wash en 10 minuten later vertrok ik met mijn Polo (Diesel zoals gevraagd, zonder meerprijs).

Op naar Plitvice
Het natuurpark van Plitvice wordt terecht aanzien als het mooiste natuurpark van Kroatie. Je moet wel gek zijn om er in de winter naartoe te gaan zul je zeggen. Neen, Plitvice onder een halve meter sneeuw en bevroren watervallen is ook indrukwekkend. Maar eerst naar een hotel. Via internet boekte ik een kamer in hotel Grabovac. Dit hotel dat samen met nog enkele andere hotels en ťťn camping behoort tot de maatschappij die het hele park beheert ligt op een 10-tal kilometer van de ingang-noord. Niet alle hotels zijn open in de winter. Eťn hotel in het park zelf en ťťn erbuiten zijn open. Het hotel is netjes en modern maar niet de grote luxe. Een gewoon hotel zeg maar. Wel tv op de kamer. Aan het hotel is er ook een kleine 'market' zeg maar supperette, een zelfbedieningsrestaurant, een cafe en een restaurant verbonden. Het eten was van goede kwaliteit en de personeelsleden vriendelijk.
In de namiddag na het inchecken ging ik op zoek naar de ingang van het park. Op zoek ? jawel. De ingang-noord (ingang 1) ligt aan de overkant van de weg waar er parking is voor auto's en bussen, een restaurant enz.. nu lag er enkel verschrikkelijk veel sneeuw. Het park is na 17.00 uur gesloten, en er was dan ook geen mens te bespeuren.
[vervolg]


Praktisch :

Koln/Bonn Airport : halfweg tussen Keulen en Bonn. Goed bereikbaar via autosnelweg. Goedkoop lange-termijn-parkeren. Ongeveer 2 uur van Brussel met de auto. Moderne luchthaven, alle noodzakelijke voorzieningen.
meer info : kroatie.org - vliegtuig
webstek luchthaven Koln/Bonn

Germanwings : goedkoop vliegen; eten en drinken te betalen aan boord; vlotte afhandeling van baggage en boarding.
meer info : kroatie.org - vliegtuig

HLX (Happag-Lloyd) : eveneens goedkope luchtvaartmaatschappij. Vliegt ook van Koln/Bonn maar naar Rijeka (Krk) vanaf maart 2005.
meer info : kroatie.org - vliegtuig

Zagreb Airport : situeert zich ten zuiden van de stad op een 15 km van het centrum; shuttle bus voorzien naar Zagreb centrum; kleine dus snelle luchthaven; zeer vlotte baggageafhandeling; bereikbaar via afrit op ring rond Zagreb; bar, restaurant met zicht op tarmak.
meer info : kroatie.org - vliegtuig


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders