>

Aankomst in Dubrovnik

deel 1 : klein is snel

Het begon al goed, na een rustige rit naar de luchthaven van Keulen was de parkeertoren zo goed als vol. De informatieborden boven de weg naar de luchthaven gaven aan dat Parking 3 nog slecht enkele (lees minder dan 20) parkeerplaatsen vrij had. Voor een parkeertoren met meer dan 5300 plaatsen is dit zoeken naar een naald in een hooiberg. Sommige bestuurders parkeren dan nog eens zo slecht dat ze 2 plaatsen innemen, maar leg dat maar aan de parkeercomputer uit. Die telt die plaats natuurlijk nog als een vrije plaats !
Dus deed ik zoals al velen voor mij het deden, op het einde van een rij er zelf nog een plaatsje bijfantaseren. Hopelijk blijft mijn wagen hier zo een week ongedeerd staan, maar lang over piekeren kon ik niet, vliegtuigen wachten niet. Duitse vliegtuigen toch niet.
Terreur in Londen, vertraging in Keulen
Via de bus en taxiparking en enkele roltrappen kwam ik bij de incheckbalie van Germanwings. Het inchecken verliep snel en ik ging ook maar direct door de veiligheidscontrole. Eens daardoor kan een mens zich terug volledig aankleden en organiseren. De veiligheidscontroles beginnen hoe langer hoe meer op een eerste ochtend soldenverkoop bij de C&A te lijken. Tijd voor een broodje en een koffie. Daarna door de volgende controle : eerst nogmaals een door de luchtvaartmaatschappij zelf georganiseerde controle (zij draaien immers op voor de kosten van passagiers die illegaal een land inkomen) en dan de grenspolitie. In de nasleep van de 'plastiekzakjesdagen' voor vluchten van en naar de USA en het VK dacht ik een gelukkig man te zijn om van Duitsland naar KroatiŽ te vliegen... foutje, het vliegtuig dat ons van Keulen naar Zagreb zou brengen kwam met een lading passagiers van Londen en ja hoor, de plastiekzakjes hadden hun tol geŽist : 1 uur vertraging ! Lap ! Daar gaat m'n vlucht van Zagreb naar Dubrovnik. Ik maakte me al geen illusies meer, ik had 1 uur en 50 minuten tussen landen en terug opstijgen en volgens Croatian Airlines moet je voor binnenlandse vluchten 1 uur en 30 minuten voor vertrek inchecken. Met een uur vertraging had ik dus nog 40 minuten.

Aansluiting in Zagreb : kleine luchthaven, snelle service !
Bij aankomst in Zagreb ging ik als laatste van het vliegtuig, dan ben je namelijk ook de laatste op de bus en bijgevolg de eerste eruit. De dame van C.A. op de tarmac bevestigde mij dat ik de vlucht nog zou halen. Hallo ? Ondertussen was de tijd tussen m'n twee vluchten nog juist 30 minuten ! En de manier waarop ze antwoorde leek wel of het de normaalste zaak van de wereld was. Bovendien moest ik eerst m'n bagage nog afhalen, de douane en grenspolitie nog passeren en vlug naar de balie van Croatian Airlines een ticket afhalen. Gelukkig is Zagreb een kleine luchthaven. Binnen minder dan tien minuten stond ik al aan die balie voor m'n ticket af te halen. Hier was men ook niet erg gehaast en deed men of er niets aan de hand was. En ja hoor na de incheck en de veiligheidscontrole (een politiecontrole was er niet meer gezien het een binnenlandse vlucht was) klom ik enkele minuten voor vertrek op de trap naar het vliegtuig. Probeer dat maar eens in Munchen, Frankfurt of London.

(Deel 2 van dit verhaal vind je op deze pagina 'Aankomst in Dubrovnik'


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 19-5-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders