>

Golf op Brijuni

Golf in Istrie is Golf op Bruijni
Menigmaal zal een golfer dromen van klimaat en natuur als in Istrie om zijn favoriete sport te bedrijven ! Helaas zal het heel vaak bij dromen blijven. Het aantal golfbanen in Istrie is dun gezaaid en in feite beperkt tot de 18 holes op Bruijni. De huidige “Golfclub Motovun” mag met zijn uitgestrekte voetbalveld met 6 (of zijn het er 9) “gaten” echt geen naam hebben.

Plannen voor nieuwe ontwikkelingen (ook in Motovun) zijn er te over. De enige echte locatie waar de spa in de grond is in maart 2008, is in Valica tussen UMAG en de grens met Slovenie. Daar zou het rap kunnen gaan met de grote Kempinski investerings machine.Terug in de tijd
Dus daarom ons voorlopig maar geworpen op een rondje Bruijni ! Op de boot van Fazana naar Veli Bruijni gaat de klok al direct jaren terug….. en het geluksgevoel idem zo veel vooruit ! In het touristenkantoortje op de wal een kaartje voor de boot (20 kuna) gekocht en de green-fee (200 kuna) betaald. Een kwartiertje later sta je aan de overkant, met je eigen golfset of een gehuurde, dat is aan jezelf. De aankomst aan de sfeervolle jaren 50 pier levert (ook na 4 eerdere bezoeken) nog steeds uh´s en ah´s van verwondering. Ter plekke huur je een electro car of je loopt zo´n 10 minuten naar de eerste tee.

Ons bezoek was op een Woensdag in Maart… geen collega golfer gezien ! Dat betekende helaas ook dat het clubhuis gesloten was en het advies van een groundsman om in het barretje aan de pier wat drank en spijs voor onderweg in te slaan, werd dankbaar aanvaard. En dan eindelijk de baan op.

Biologisch onderhoud
Ik ben geen golfer, mijn kompaan in dit avontuur wel ! De fareways zijn naar zijn zeggen tamelijk ruw, met nogal wat stenen en rauw onderhouden grasstroken. Dat laatste is simpel te verklaren : De herten doen het onderhoud, zowel het maaien als het bemesten ! De herten zijn ook de tweede reden dat er geen mooi gladgeschoren greens rondom de holes zijn gedrapeerd (het gebrek aan water is de eerste reden naar men zegt).

Geen 'greens' wel 'browns'
In plaats van de gladgeschoren greens, treffen we op Bruijni de netjes aangeharkte “browns” Het houdt het midden tussen heel fijn grind en wat groffer zand. Hoe dan ook, het maakt het putten tot een wel heel hachelijke onderneming.

Onze conclusies na een vier uur durende rondgang langs alle 18:
  • Een unieke ervaring om continu tussen grote groepen herten in de prachtige natuur te lopen; ook de uitzichten over zee en naar het vaste land zijn ongekend.
  • Twee golfers op 18 holes is écht rustig (in het weekend schijnt het drukker te zijn).
  • De holes hebben redelijke lengtes (van 200 tot 500 meter) en zeer acceptabele moeilijkheidsgraad.
  • De fareways zijn ruim en rauw; de grond is hard en vereist een aangepaste techniek.
  • Soms is de volgende tee wel erg lastig te vinden.
  • De browns voegen een grote dosis “toevalligheid” toe aan het putten.
  • Alles bij elkaar zonder meer de moeite waard, maar meer voor het genieten van de bijzondere omstandigheden dan voor een dagje topsport !


Meer info over golfen op Brijuni

Vakantiehuis in Istrië : "Villa Imagine" is een nieuw comfortabel vakantiehuis op één uur rijden van Brijuni.


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders