>

Nobelprijswinnaars

Ivo Andric
Nobelprijs voor literatuur in 1961. Geboren in BosniŽ en studeerde eerst aan het Jezuietencollege van Travnik en het college van Sarajevo. Later ging hij studeren aan de universiteit van Zagreb. Na zijn studies werd hij diplomaat en werkte hij in Rome, Boekarest, Triest, Graz (waar hij zijn thesis verdedigde), Marseille, Parijs, Madrid, Brussel, Geneve, en tot slot werd hij ambassadeur in Berlijn van de toen jonge republiek JoegoslaviŽ van 1939 tot 1941.


Lavoslav Ruzicka

Hij won de Nobelprijs scheikunde samen met Adolf Butendandt in 1939. Lavoslav werd geboren in Vukovar, zijn vader was Czech en zijn moeder Kroatische. Hij gaf onder andere les in Zwitserland en Nederland. Hij stierf in 1976. Meer over Lavoslav Ruzicka bij Wikipedia.

Vladimir Prelog

Weer een Nobelprijs voor scheikunde, maar dan in 1975. Geboren in Sarajevo, maar studeerde ook in Zagreb en later in CzechiŽ en Praag. Meer over Vladimir Prelog bij Wikipedia.

Nikola Tesla
Tesla en Edison waren in 1915 getipt als winnaars voor de Nobelprijs Physica, maar geen van beiden ontvingen ooit een Nobelprijs.
Meer over Nikola Tesla vind je hier.desktop
Logo Made in Flanders vandaag 22-7-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders