>

De vingerafdruk

Vingerafdruk
Zoek je deze man ergens op internet, dan probeer je best ook eens op zijn 'Spaanse' naam Juan Vucetich. Ivan verhuisde namelijk in 1882 op 24 jarige leeftijd naar Argentinie. Tot dan woonde hij op het eiland Hvar waar hij in 1858 was geboren. Het was in Argentinie dat hij het systeem van vingerafdrukken begon uit te werken tot identificatiemiddel. Hij was dan wel niet de ontdekker van het unieke van vingerafdrukken, dat was de Brit Francis Galton, maar hij maakte van deze ontdekking een praktische toepassing.


Moord opgelost
In 1892, tien jaar na zijn aankomst in Argentinie, maakte hij een positieve identificatie op basis van een vingerafdruk. Het ging hier om een moord van een moeder op haar twee zonen. De vrouw wou de schuld in de schoenen van een buitenstaander schuiven door de twee slachtoffers nadien nog de keel over te snijden. Ivan kon echter door vingerafdrukken van de vrouw bewijzen dat zij wel degelijk de moorden beging.

Wereldwijd in gebruik
De methode van Vucetic werd al snel door de Argentijnse politie overgenomen, waarna de methode zich wereldwijd verspreidde. Ivan bleef zijn methode verder verbeteren en het mag gezegd worden, ook vandaag is de vingerafdruk nog steeds een belangrijk forensisch middel tot identificatie.

Ivan Vucetic stierf in 1925 te Buenos Aires. Het Forensisch Centrum in Zagreb is naar hem genoemd alsook de Politieacademie in La Plata.


desktop
Logo Made in Flanders vandaag 24-6-24, laatst aangepast op 06-12-15. © Hans Van Mulders